Conform unor informări ale Ministerului Afacerilor Interne Ministerului Afacerilor Interne, un număr de 3.700 de hectare de teren au fost afectate de incendii necontrolate, numai la sfârșitul săptămânii trecute, la care se adaugă alte 2.000 de hectare devastate ieri de incendii.
Această perioadă a anului presupune, atât pentru fermieri, dar și pentru proprietarii de terenuri, o serie de operațiuni de înlăturare a vegetației uscate și a și a diverselor gunoaie, mulți optând pentru arderea lor.
Ceea ce poate mulți nu știu, legislația autohtonă interzice atât persoanelor fizice, cât și celor juridice arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.
Încălcarea acestor interdicții, specificate în OUG 195/2005, constituie contravenții și se sancționează cu amenzi. În funcție de gravitatea faptei, sancțiunile sunt cuprinse între 3.000 lei și 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice încep de la 25.000 lei, putând ajunge la 100.000 lei.
Persoanele care doresc să apeleze la incendierea resturilor vegetale ca parte a procesului de igienizare a gospodăriilor pot găsi pe paginile de internet ale autorităților locale indicații referitoare la această procedură. În general, pentru a preveni producerea de incendii și a proteja mediul înconjurător, autoritățile recomandă respectarea unor minime măsuri de siguranță.
Astfel, arderea trebuie efectuată în zile fără vânt, iar materialele combustibile trebuie colectate în grămezi de dimensiuni reduse, astfel încât să poată fi ușor controlate. Zonele alese pentru ardere trebuie să fie departe de păduri, construcții, rețele electrice și alte surse potențiale de inflamabilitate. În jurul fiecărei grămezi, vegetația trebuie curățată pe o distanță de cel puțin cinci metri.
Activitatea de ardere trebuie desfășurată numai pe timpul zilei și sub supraveghere constantă. De asemenea, este obligatoriie existența unor mijloace și materiale pentru stingerea imediată a oricărui foc care ar putea scăpa de sub control. La finalul arderii, focul trebuie stins complet, iar cenușa rămasă nu trebuie acoperită cu pământ, pentru a evita reaprinderea.
Dacă incendierea vegetației uscate ajunge să pună în pericol sănătatea umană, animală ori vegetală sau devine un pericol pentru mediu, faptele vor fi incriminate ca infracțiuni, care se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la șapte ani sau cu amendă.
Printre faptele sancționate ca infracțiuni se numără arderea vegetației în arii protejate și pe terenuri supuse refacerii ecologice, poluarea accidentală din cauza nerespectării condițiilor din acordul/autorizația de mediu, poluare și altele.
Pentru persoanele juridice, pe lângă sancțiunile contravenționale și penale, nerespectarea prevederilor Ordonanței 195/2005 poate avea și alte consecințe, cum ar fi suspendarea sau anularea acordului ori autorizației de mediu, obligația de a remedia prejudiciul adus mediului sau acoperirea costurilor măsurilor de remediere.
În plus, pe lângă sancțiunile enumerate, fermierii care apelează la incendierea terenurilor pentru a le curăța de resturile de vegetație uscată riscă să rămână fără subvenția pe suprafață acordată de Uniunea Europeană prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
În general, pentru firme, contravențiile sancționate sunt legate de nerespectarea obligațiilor de mediu, lipsa sistemelor de automonitorizare a emisiilor poluante, degradarea mediului prin depozitări necontrolate de deșeuri, schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi, neimplementarea măsurilor de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv sau desfășurarea de activități în arii naturale protejate fără respectarea planurilor de management.
Comentarii articol (0)