Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în învățământul preuniversitar poate fi decisă în diverse situații, atât la nivel individual, cât și la nivel de grup, unitate de învățământ sau chiar la nivel regional sau național. Împrejurările în care este posibil acest lucru sunt stabilite de Regulamentul- cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ME 5.726/2024.
Conform acestei norme, la nivel individual, suspendarea cursurilor cu prezență fizică se poate face la cererea părintelui sau a reprezentantului legal, cu avizul și recomandările medicului curant, în cazul în care elevul suferă de anumite afecțiuni medicale.
Acestea includ boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecțiuni cronice, afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare).
De asemenea, se pot suspenda cursurile cu prezență fizică și pentru elevele gravide sau pentru elevii care sunt părinți, la cererea lor sau a reprezentanților legali, activitatea didactică desfășurându-se în format hibrid sau online.
Suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivel individual se realizează cu avizul, motivat în scris, al consiliului de administrație al unității de învățământ. În cazul elevelor gravide și a elevilor care sunt părinți, suspendarea cursurilor cu prezență fizică, precum și revenirea acestora cu prezență fizică în unitatea de învățământ se va realiza cu informarea inspectoratului școlar competent.
O altă situație în care se poate aproba suspendarea cursurilor cu prezență fizică este cea a elevilor aflați în arest la domiciliu, la cererea elevului major sau a părintelui/reprezentantului legal, în limitele stabilite de hotărârea judecătorească.
La nivel de grup, clasă sau unitate de învățământ, suspendarea cursurilor se poate face la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație, cu informarea/aprobarea inspectoratului școlar și, după caz, a Ministerului Educației.
Această măsură poate fi luată în situații precum epidemii, intemperii, calamități sau alte situații excepționale. De asemenea, suspendarea cursurilor poate fi decisă la nivel regional sau național, prin ordin al ministrului educației, ca urmare a hotărârii comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență sau a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Este important de menționat că, în toate situațiile în care se suspendă cursurile cu prezență fizică, activitatea didactică se poate desfășura în format online sau hibrid, pentru a asigura continuitatea procesului educațional.
Totuși, în cazul în care acest lucru nu este posibil, consiliul de administrație al unității de învățământ va stabili modalități alternative pentru parcurgerea integrală a programei școlare.
Comentarii articol (0)