ACCES GRATUIT
Proiect de HG
Lista programelor naționale de sănătate se va modifica, astfel încât să îl cuprindă și pe cel de îngrijiri paliative
Structura programelor naționale de sănătate se va modifica, după cum e prevăzut într-un proiect de hotărâre pus în această săptămână în dezbatere la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel încât să fie inclus și programul naţional de îngrijiri paliative, care au ca scop ameliorarea simptomelor bolilor grave, de cele mai multe ori, în faze terminale.
Articolul continuă mai jos
Astfel,
proiectul de HG de la CNAS vizează modificarea și completarea
Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.
În primul rând, se introduce în lista programelor naţionale de sănătate curative unul nou:
Programul naţional de îngrijiri paliative. Scopul acestui program este îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice aflate în stadii avansate și în stadii terminale, prin asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative la domiciliu, asigurarea serviciilor specializate de îngrijiri paliative în ambulatoriu, asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative în regim de spitalizare de zi și asigurarea serviciilor de îngrijiri paliative de către echipe mobile dedicate în unitățile sanitare cu paturi care nu au în structură paturi de spitalizare de zi sau secții ori compartimente de îngrijiri paliative.
“Acest program aduce numeroase beneficii esențiale îngrijirii pacienților aflaţi în stadii avansate și în stadii terminale de boală. Astfel, se îmbunătăţeşte calitatea vieții pentru pacienții cu boli incurabile, se reduce povara asupra sistemului de sănătate, diminuând numărul de internări și durata acestora prin gestionarea eficientă a simptomelor în afara spitalelor, se asigură sprijin familiilor și aparținătorilor pacienților, oferindu-le resurse și suport necesare pentru a face față situațiilor dificile”, după cum este motivată propunerea.
Totodată, programul vizează îmbunătăţirea calității vieții pentru pacienții cu boli incurabile, reducerea poverii asupra sistemului de sănătate, prin diminuarea numărului de internări și durata acestora, și asigurarea de sprijin familiilor și aparținătorilor pacienților, oferindu-le acestora resursele și suportul de care au nevoie pentru a face față situațiilor dificile.
“Având în vedere îmbătrânirea populației precum și creșterea numărului de bolnavi cu boli cronice, implementarea unui astfel de program devine o componentă crucială a unui sistem de sănătate modern și umanitar”, subliniază inițiatorii.
Prin proiectul de față se pun în aplicare o serie de reglementări introduse prin
Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului şi prin
Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Concret, apar reglementări care să permită continuarea tratamentului bolnavilor prin radioterapie și dializă, fără întreruperile cauzate de reorganizarea furnizorilor de astfel de servicii medicale.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie adoptat în Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)