Concret, condițiile de acordare a sprijinului de finanțare pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate se modifică, astfel încât finanțarea să poată fi aprobată fără a fi necesară încheierea contractelor de finanțare, cum stabilește ghidul de finanțare, ci doar aprobarea Administrației Fondului pentru Mediu.
După cum a transmis Guvernul la finalul ședinței în care a fost adoptată măsura, aceasta vine în sprijinul persoanelor fizice, în condițiile în care “până la momentul actual nu au fost semnate contracte cu persoane juridice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate”.
Potrivit ghidului programului de finanțare, care nu a fost încă oficializat, sunt eligibile pentru a beneficia de ajutor de stat în cadrul programului persoanele fizice care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și care dețin atestat de producător.
Totodată, sunt considerate eligibile cheltuielile legate de achiziţia de:
- tractoare;
- mașini agricole autopropulsate (combine, cositori etc.);
- accesoriile agricole aferente (pluguri, semănători etc.).
Regulile acestei finanțări stabilesc și limite de preț pentru utilajele agricole ce pot fi cumpărate cu bani de la stat. Mai precis, valoarea de achiziție a tractorului/ mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei a 55.000 de euro (cu tot cu TVA).
Cei interesați de această finanțare se vor putea adresa unui dealer de astfel de utilaje validat, acesta fiind cel ce face înscrierea persoanelor fizice în aplicație, în baza:
- cererii de finanțare;
- actului de identitate al solicitantului;
- certificatelor de atestare fiscală privind obligațiile de plată la bugetul de stat și local;
- atestatului de producător.
- dețină un atestat de producător;
- nu aibă datorii la bugetul de stat ori cel local;
- caseze un autovehicul/ tractor sau mașină agricolă autopropulsată uzată.
Comentarii articol (0)