Conform CNAS, primii pași pentru beneficiari constau în programarea și prezentarea la o consultație de prevenție la medicul de familie. Consultațiile de prevenție pentru persoanele asigurate sunt acordate în funcție de grupa de vârstă și sunt decontate de casa de asigurări de sănătate, astfel:
- la externarea din maternitate și la 1,2,4,6,9,12,15,18,24,36 de luni pentru copiii cu vârsta între 0 și 3 ani;
- o dată pe an, pentru persoanele cu vârsta între 4 și 18 ani;
- două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
- până la 3 consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
- până la 2 consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
Medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să sufere de o boală ascunsă, fără simptome evidente. În funcție de această evaluare, medicul poate decide să recomande pacientului analize de prevenție gratuite, oferindu-i un bilet de trimitere (formular dedicat, marcat cu PREV 1…7).
Ulterior, medicul va interpreta rezultatele analizelor într-o nouă consultație de prevenție și, în funcție de acestea, va decide dacă pacientul trebuie trimis la un specialist în ambulatoriu sau în spital pentru diagnosticarea și confirmarea unei posibile boli grave, precum și pentru stabilirea tratamentului adecvat. De asemenea, în cadrul consultației, pacientul va primi consiliere pentru reducerea factorilor de risc, precum fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și stresul.
Ce se întâmplă după ce un pacient este diagnosticat cu o boală cronică
Persoanele asigurate care au fost diagnosticate cu o boală cronică beneficiază de consultații periodice lunare gratuite la medicul de familie pentru supravegherea evoluției bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicațiilor și educația privind autoîngrijirea.
Dacă medicul de familie, în urma evaluării riscului dezvoltării altor afecțiuni, constată că pacienții respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor în afara valorilor normale, poate acorda în plus și consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major (risc cardiovascular înalt – hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul zaharat tip 2; astmul bronşic, boala pulmonară cronică obstructivă– BPOC şi boala cronică de rinichi).
Totodată, în cazul în care afecțiunile cronice se agravează sau apar simptome noi, pacienții trebuie să se prezinte la medicul de familie, care va evalua situația și va stabili tratamentul corespunzător. Pentru orice episod de boală acută, subacută sau acutizare a unei afecțiuni cronice, CNAS decontează două consultații suplimentare, pe lângă cele periodice deja menționate. După efectuarea consultațiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere, inclusiv pentru investigații medicale paraclinice sau alte documente necesare.
Servicii medicale pentru depistarea cancerului
Dacă la orice consultație medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz:
- să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie;
- să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist;
- să fie internat în regim de spitalizare de zi ori continuă.
Biletele de trimitere pentru cazurile suspecte oncologic vor fi marcate cu inițialele SO.
Pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu poate oferi pacientului consultații pentru depistarea afecțiunilor oncologice, cu un maximum de trei consultații per asigurat, într-un interval de 60 de zile calendaristice de la prima consultație. A doua și a treia consultație pot fi realizate fără necesitatea unui nou bilet de trimitere. De asemenea, medicul specialist va putea efectua proceduri diagnosticeși servicii medicale în scop diagnostic – caz și va putea elibera pacientului bilete de trimitere (marcate SO), pentru:
- un alt medic specialist;
- analize de laborator, radiografii, ecografii, investigații de înaltă performanță;
- spitalizare de zi ori continuă.
Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu marcate SO, în spitalizare de zi se va efectua:
- diagnosticarea afecțiunii oncologice;
- evaluarea extensiei tumorale;
- evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecțiune oncologică.
Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua și servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de sân.
Citește și: Cum pot persoanele neasigurate să beneficieze de servicii medicale pentru diagnosticarea cancerului
După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul asigurat va putea fi inclus în Programul național de oncologie.
Important de reținut! Persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare atât în ambulatoriu, cât și în sanatorii, servicii de transport sanitar neasistat, medicamente compensate și dispozitive medicale.
Comentarii articol (0)