Potrivit informațiilor oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, persoanele asigurate din România care doresc să beneficieze de tratament medical planificat într-un alt stat membru al UE, al Spațiului Economic European (SEE), al Confederației Elvețiene sau al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pot face asta prin intermediul Documentului Portabil S2, în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 883/2004 și nr. 987/2009.
Documentul Portabil S2, cunoscut anterior sub denumirea de formularul european E 112, este eliberat de casa de asigurări de sănătate din România și permite asiguraților să beneficieze de tratament medical într-un alt stat membru al UE, la aceleași condiții ca și cetățenii din acea țară.
Persoanele asigurate care intenționează să se deplaseze într-un alt stat membru pentru tratament medical planificat trebuie să obțină în prealabil autorizația de la casa de asigurări de sănătate la care sunt afiliate. În cazul în care tratamentul necesar nu poate fi acordat într-un termen rezonabil în România, din motive medicale, iar serviciile sunt acoperite de legislația națională, persoana poate solicita autorizarea pentru tratament în străinătate.
Cum se obține formularul S2?
Pentru obținerea Documentului Portabil S2, solicitanții trebuie să depună următoarele documente:
- o copie a actului de identitate sau a certificatului de naștere;
- dosarul medical, care include raportul medical emis de un specialist, din care să reiasă diagnosticul și recomandarea pentru tratament;
- confirmarea scrisă din partea unității medicale din statul membru al UE/SEE/Confederației Elvețiene sau Regatului Unit, care va efectua tratamentul, cu privire la disponibilitatea de a acorda tratamentul pe baza formularului S2.
După depunerea documentației, casa de asigurări de sănătate din România va analiza cererea, având în vedere următoarele aspecte:
-
Verificarea statutului de asigurat: În cazul în care persoana solicitantă nu este asigurată, cererea va fi respinsă și solicitantul va fi informat în scris;
-
Verificarea eligibilității tratamentului: Casa de asigurări va verifica dacă tratamentul solicitat face parte din pachetul de servicii de bază reglementat de legislația națională și dacă nu poate fi acordat într-un termen rezonabil în România, având în vedere starea de sănătate a solicitantului.
Dacă cerințele sunt îndeplinite, casa de asigurări de sănătate va elibera Documentul Portabil S2. Termenul maxim pentru soluționarea cererii este de cinci zile lucrătoare.
Important! DP S2 se eliberează înainte de plecarea persoanei beneficiare. Formularul poate fi emis şi după plecarea persoanei beneficiare dacă, din motive de forţă majoră, nu a putut fi eliberat anticipat, situaţie în care casa de asigurări întocmeşte un referat prin care se argumentează şi se justifică situaţia de forţă majoră, document care va sta la baza eliberării DP S2. La întocmirea referatului se vor detalia împrejurările de origine externă, cu caracter extraordinar, absolut imprevizibile şi inevitabile, inclusiv împrejurări de natură medicală, care au condus la situaţia de forţă majoră.
DP S2 nu acoperă cheltuielile legate de transport, cazare şi eventualele coplăţi existente în statul membru de tratament conform legislaţiei pe care acesta o aplică.
Comentarii articol (0)