Multi din cei care patrund, de nevoie mai mult decat de voie in sala pasilor pierduti au senzatia intrarii intr-o alta lume. O lume tensionata, imbracata ciudat si care vorbeste un dialect uneori greu de inteles.
Articolul continuă mai jos
Multi din cei care patrund, de nevoie mai mult decat de voie in sala pasilor pierduti au senzatia intrarii intr-o alta lume. O lume tensionata, imbracata ciudat si care vorbeste un dialect uneori greu de inteles. Servitute, partaj, revendicare, divort, actiune in pretentii, litispendenta, conexare, pronuntare, exceptie, nulitate, perimare sunt doar cativa din termenii juridici cu care practicienii se confrunta zilnic si care au ajuns sa faca parte din vocabularul uzual al acestora, alaturi de toti ceilalti termeni care pentru oamenii de rand par a face parte dintr-un limbaj codificat, menit parca sa ii puna in dificultate pe profani.
Toti cei care vreodata au fost pusi in dificultate de aceasta terminologie se pot simti razbunati, a sosit vremea ca si purtatorii de roba sa fie prinsi in off-side de utilizatorii unui nou limbaj.
ISP, TCP/IP, Html, ftp, hacker, phreaker, cracker, lan, man, sunt termeni pe care practicienii dreptului, indiferent de ce parte a barei se afla vor trebui sa ii invete pentru a putea deslusi spetele din ce in ce mai des intalnite din domeniul dreptului informatic.
Desigur ca s-ar putea spune ca adaptarea la acest domeniu nu este obligatorie. Adevarat, nu este obligatorie pentru toti practicienii, mai cu seama pentru cei care au libertatea de a ocoli aceste spete. Daca insa noi avocatii, ne bucuram de aceasta libertate, nu acelasi lucru il putem spune si despre colegii nostri magistrati carora le sunt incredintate aceste cazuri. Investiti cu solutionarea unor litigii a caror miza poate fi uriasa, judecatorii ar trebui sa fie printre primii care sa aprofundeze dreptul informatic intrucat, asa cum unul dintre cele mai cunoscute principii de drept spune ca nu poti vinde ceea ce nu detii, putem extrapola spunand ca nici nu poti judeca ceea ce nu cunosti.
Tinand cont de ritmul de dezvoltare al acestui domeniu precum si cel al dreptului proprietatii intelectuale crearea in viitorul apropiat al unor complete de judecata speciale ar putea fi o solutie pentru asigurarea acestui deziderat. Pana atunci insa cei implicati in litigii informatice ar putea opta pentru alternativa arbitrajului sau al medierii apeland la cunoscatori ai domeniului pentru solutionarea acestora.
Recomand celor interesati de dreptul informatic monografia "Infractiuni in domeniul informatic" aparuta sub semnatura domnului Maxim Dobrinoiu la editura CH Beck. Lucrarea are marele merit de a fi un abecedar al informaticii. Pentru curajosi, pentru avocatii carora le place internetul si pentru cei care vor sa inteleaga fenomenul informatic.
Comentarii articol (1)