Posibilitatea acordării la distanță, de către medicul de familie, a consultațiilor pentru afecțiunile cronice și a consultațiilor pentru bolile cu potențial endemo-epidemic ce necesită izolare este completată de aceea pe care o au acești specialiști de a elibera și prescripții medicale electronice (rețete).
Prescripția medicală electronică este un formular utilizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru prescrierea de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu și poate fi: on-line sau off-line.
O rețetă electronică online este o prescripție medicală în format electronic, completată de un medic sau farmacist printr-o aplicație conectată la Sistemul Informatic al CNAS. Aceasta este validată și înregistrată electronic înainte de a fi tipărită.
În contrast, o rețetă electronică offline este completată de medic printr-o aplicație care nu este conectată la sistemul CNAS și este tipărită fără validare sau înregistrare. De asemenea, o rețetă off-line poate fi completată manual pe hârtie, respectând formatul uneia electronice.
Sunt cazuri în care unele farmacii refuză eliberarea medicamentelor în baza unei prescripții electronice, însă aceste refuzuri, după cum a explicat pentru avocatnet.ro vicepreședintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan, sunt o practică bazată pe obișnuință: ”obligația farmaciilor este să accepte prescripțiile electronice și să elibereze medicamentele aferente. Procedura nu presupune printarea prescripțiilor respective”.
Oficialul a mai precizat că refuzul eliberării medicamentelor nu este permis decât în eventualitatea în care partea referitoare la prescripții a sistemului informatic nu este funcțională în momentul în care este solicitată eliberarea medicamentelor.
Mai trebuie știut faptul că, în situații de urgență, farmaciile pot elibera anumite antibiotice care acoperă dozajul necesar pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere a solicitantului.
Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) vor fi eliberate de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară pentru situații de urgență.
Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus, la începutul anului trecut, termenul de eliberare a antibioticelor pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.
Comentarii articol (1)