Totuși, ca excepție de la regula de mai sus, entitățile amintite pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, dar în niște limite. Mai exact, potrivit Legii 70/2015, plafoanele de încasări și plăți în numerar din 2025 sunt:
- încasări de la firme, PFA-uri, II-uri, IF-uri, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică, în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei de la o persoană;
- încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry de la persoanele amintite mai sus, în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei de la o persoană;
- plăți către persoanele de la primul punct, în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei/ persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 de lei/ zi;
- plăți către magazinele de tipul cash and carry, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 de lei;
- plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 și, respectiv, de 10.000 lei către magazinele de tipul cash and carry. Firmele, PFA-urile, II-urile, IF-urile, liber profesioniștii etc. pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 5.000 de lei către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 10.000 lei către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000/ 10.000 de lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Totodată, operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între firme, PFA-uri, II-uri, IF-uri, liber profesioniști și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi, se pot face doar dacă se încadrează în plafonul zilnic de 10.000 de lei către/ de la o persoană.
Și-n acest caz sunt interzise încasările și plățile fragmentate de la/ către o persoană, pentru operațiunile de încasări/ plăți în numerar cu o valoare mai mare decât plafonul zilnic de 10.000 de lei.
Apoi, Legea 70/2015 impune limite și în legătură cu banii care pe care firmele îi pot ține în casierii la finalul zilei. Concret, sumele în numerar aflate în casierii nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei. În cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor și hipermagazinelor, sumele în numerar aflate în casierie nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 500.000 de lei. Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare.
În cazul stornărilor, adică a facturilor aferente bunurilor returnate și/ sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi făcută astfel: 5.000, respectiv 10.000 de lei în numerar, sumele care depășesc aceste plafoane putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
În cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice și, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 10.000 de lei, sumele care depășesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
“Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție. Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei”, după cum mai apare în lege.
Comentarii articol (3)