În data de 4 mai, românii sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele, iar campania electorală se află în plină desfășurare, în spațiile dedicate fiind deja lipite afișe electorale. Cei ce rup, murdăresc sau scriu mesaje ori desenează pe orice fel de afiș electoral riscă amenzi de până la 2.500 de lei.
La începutul lunii viitoare, mai exact
pe 4 mai, are loc scrutinul pentru alegerea preşedintelui României. Regulile ce se aplică la acest scrutin sunt cele cuprinse în
Legea 370/2004 pentru alegerea Președintelui României.
Când vine vorba despre drepturile oamenilor în legătură cu alegerile prezidențiale, legea stabilește că, în campania electorală, candidații și, după caz, partidele sau alianțele politice și cele electorale, dar și cetățenii
au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marșuri, precum și prin intermediul mass-mediei.
Totuși, libertatea de exprimare nu este nelimitată. Astfel, dezaprobarea unei candidaturi
nu poate fi exprimată prin distrugerea materialelor prin care se promovează respectivul candidat.
Concret, Legea 370/2004 prevede că
distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor
afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite este contravenție, ce poate fi sancționată cu amendă de la
1.000 la 2.500 de lei.
De principiu, de constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se ocupă polițiștii, inclusiv cei locali, dar și jandarmii.
Sunt însă situații în care cetățenii pot îndepărta afișe electorale fără a risca amendarea. De pildă, un afiș poate fi îndepărtat de către o persoană fără riscul amendării doar
dacă acesta a fost lipit pe gardul sau clădirea ce-i aparțin și nu și-a dat acordul scris pentru asta.
De fapt, legea spune că materialele destinate publicității electorale trebuie lipite doar pe panouri electorale, amplasate de primari în locuri publice frecventate de cetățeni, de către reprezentanți ai candidaților la funcția de președinte sau ai partidelor care i-au propus.
Apoi, este permisă afișarea de materiale electorale în alte locuri decât cele amintite mai sus numai cu acordul scris al proprietarilor sau, după caz, al deținătorilor spațiilor respective.
Totodată, este interzisă lipirea afișelor electorale pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră sau pe sistemele electronice de reglementare a circulației.
Comentarii articol (0)