Se spune ca meseria cel mai bine invatata este meseria furata. Afirmatie intru totul adevarata.
Articolul continuă mai jos
Insa la fel de adevarat este ca uneori avem nevoie si de un mentor. Si nu neaparat sa ne invete cum sa muncim, ci sa ne indrume cum sa traim si sa apreciem viata.
Cuvantul asta, mentor, atat de desuet pentru multi, inca nu s-a lasat infrant. Numai ca s-a topit printre deveniri si progrese zilnice, printre ganduri reprimate si cuvinte lipsite de sens. Si daca am acorda importanta cuvenita, in special reprezentarii reale a acestui concept, poate am deveni mai intelepti.
Imi aduc aminte ca, in liceu, doua persoane care m-au influentat intru devenirea mea. Atat de mult incat nici acum nu pot aprecia adevarata proportie. Prima este cetatean de onoare al urbei natale. Cea de-a doua este profesoara de limba romana. Putini dintre noi, acei colegi rebeli si ingrati, au stiut sa aprecieze dojenile pline de talc, cu sfaturi pe care le ghiceai doar daca aveai simturile incordate la maximum. Unoeri erau ironiile care imi veneau ca o palma peste fata, alta data a fost indrumarea de a vedea "Jurnalul lui Amelie". Si acuzata adesea de " vagabondaj", am invatat sa apreciez libertatea si originalitatea. Si am invatat ca oamenii trebuie sa fie sinceri, dar si ca de putine ori nu se vor ascunde dupa cortine si masti.
Ce s-a schimbat in clipa de fata ? Oare chiar mai cauta cel care se afla deja in campul muncii (subliniind sintagma in chip de protest pentru uratenia ei ucigatoare) o astfel de persoana ? Un "acel cineva" care ne poate fi profesor, tata, amic sau sef, dar intodeauna cu mai multa experienta ? Pentru ca oameni dispusi sa invete alti oameni am cunoscut destui, chiar in ultima jumatate de an. Si chiar daca ducem lipsa de timp, si chiar daca nu mai avem rabdarea necesara pentru a asculta, multi dintre noi si-au asumat statutul de discipol. Ei sunt cei care au inteles ca inveti pana mori si ca un indrumator nu ar strica sa fie alaturi pe parcursul acestor schimbari.
Si da, mai exista mentori pentru toti cei care se vor discipoli. Numai ca s-au adaptat schimbarilor. Si noi, discipolii, ne putem bucura acum de multitudinea de mentori pe care ii putem avea zilnic. Pentru ca stim ca la birou exista lideri formali si informali si pentru ca avem de invatat de la amandoi. Pentru ca mentorul il putem gasi cu usurinta printre prietenii nostri sau printre cei cu care doar ne pierdem vremea pe net. Noi, discipolii, trebuie numai sa fim deschisi spre nou si sa incercam sa gandim... "outside the box ".
Comentarii articol (0)