Asociatia Tinerilor Avocati (ATA) a convocat o intalnire luni, 19 martie, in cadrul careia aspirantii la functiile organelor de conducere ale Baroului Bucuresti si-au sustinut candidaturile pentru alegerile generale care se vor desfasura pe 31 martie.
Aceasta este cea de a doua intalnire organizata de ATA care a reunit tinerii avocati si candidatii la alegerile generale din cadrul Baroului Bucuresti, dupa cea din 5 martie.
Temele de discutie abordate de candidati au vizat cu precadere problema taxelor si contributiilor avocatilor catre Baroul Bucuresti, a pregatirii profesionale a tinerilor avocati, aspecte referitoare la redobandirea demnitatii avocatilor si relatia dintre stagiar si maestru.
Unul dintre discursurile care a generat dezbateri aprinse a fost cel al lui Ionut Dobrinescu, candidat pentru functia de membru in Comisia de cenzori. Acesta a pus in discutie faptul ca se obisnuieste sa se ceara spaga aspirantilor la profesia de avocat pentru a fi luati sub indrumare. Printre cei care au contestat punctul de vedere al lui Ionut Dobrinescu s-a numarat Nicu Tiberius, candidat la functia de membru in Consiliul Baroului Bucuresti, care a calificat afirmatiile lui Dobrinescu drept „bataie de joc” la adresa profesiei de avocat. Fenomenul spagii a fost relevat si de Nicolae Radulescu, candidat la una din functiile din Consiliul Baroului Bucuresti, care a afirmat ca practica spagii „a existat si inca mai exista”, adaugand ca i s-au oferit 10.000 de dolari din partea unei tinere aspirante la o cariera in avocatura.
Pregatirea profesionala a tinerilor avocati a fost abordata de Gheorghe Florea, candidat pentru functia de membru in Consiliul Baroului Bucuresti, care a reclamat faptul ca „programele de formare profesionala continua in lumea avocaturii sunt inexistente”. Aceasta problema a fost discutata si de Bogdan Micu, candidat pentru o functie de membru in cadrul Consiliului Baroului Bucuresti, care a sustinut ca este necesara „gasirea unei variante pentru ca pregatirea avocatilor sa determine si redobandirea demnitatii”. El a precizat ca nivelul de pregatire „nu este cel care ar putea sa impuna respect in fata cetatenilor”, adaugand ca unii judecatori au afirmat ca avocatii care se prezinta in fata lor sunt „foarte slab pregatiti”. Pregatirea slaba a multor avocati a fost sustinuta si de Maria Negoita, candidat la functia de membru al Consiliului Baroului Bucuresti.
O alta problema pusa in discutie a fost cea referitoare la taxele si contributiile avocatilor. Aurel Baranga , candidat pentru functia de membru in Consiliul Baroului Bucuresti, a calificat drept „indecente” taxele pe care trebuie sa le plateasca un avocat aflat la inceputul carierei. Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a declarat ca plafonul maxim al taxelor de 3000 RON, stabilit la nivel national, a avut ca „scop protectia profesiei”. Referindu-se la taxele pentru stagiari, Cristian Iordanescu a spus ca acestea trebuie platite de catre indrumator.
La sfarsitul intalnirii, presedintele ATA, Alexandru Arin Avramescu a declarat ca se are in vedere organizarea unei a treia intalniri intre candidati si membrii asociatiei, pana la 31 martie, data alegerilor pentru functiile in organele de conducere ale Baroului Bucuresti.
Conform Regulamentului pentru desfasurarea adunarii generale a organelor Baroului, adunarea electiva va alege urmatoarele organe ale profesiei: Consiliul Baroului, format din 14 membri si Decanul Baroului, Comisia de cenzori, formata din 3 membri, carora li se adauga 2 membri supleanti si Comisia de disciplina, formata din 7 membri, din care 2 supleanti.
Comentarii articol (0)