Muncesti 18 ore pe zi, iti vezi familia de 2 ori pe an iar viata ta sociala se limiteaza la cafeaua pe care o bei la 11 noaptea in compania dosarelor pe care le plimbi intre biroul de la munca si biroul de acasa.
Intr-o vreme fumatul era la moda, iti oferea un anumit statut. Dupa cateva decenii, daca luai extasy erai considerat “cool”. Ultimul “trend” in materie de dependente este dependenta de munca sau BiroPatia cum o denumeste viata-dupa-munca.ro.
Navigand pe acest site, am obtinut convingerea ca daca ai intre 20 si 30 de ani nimic nu te pune pe harta oamenilor interesanti mai repede decat obiceiurile autodestructive in munca.
Este interesant cum am reusit sa imbracam un disconfort necesar in haine atat de frumoase. Programul de 8 ore nu exista. Am dubii ca ar fi existat vreodata dupa 1970. Ca sa eliminam frustrarea pe care o genereaza aceasta situatie, am creat un cult al biropatilor.
Cum ne sta in fire, ca oameni, ne plangem tot timpul. Subiectul central al nemultumirilor noastre este faptul ca nu mai avem timp pentru viata personala. Newsflash: nu ne plangem. Ne laudam.
Gandeste-te putin la asta: cand i-ai povestit ultima data unui prieten ca ai plecat mai devreme de la birou? Nu cumva predomina povestile despre proiecte sufocante si termene limita care se suprapun si se aglomereaza?
Este si normal, din mai multe motive. In primul rand, pentru biropati altceva nu prea exista. In al doilea rand, realizarile cu adevarat importante au fost demult limitate la realizarile profesionale. In al treilea rand, cand un grup este “contaminat” prin prezenta unui biropat putem fi siguri ca in scurt timp va aparea si al doilea, si al treilea si asa mai departe. Astfel, povestile cool despre aventuri sociale sunt inlocuite cu povestile cool despre aventuri profesionale.
Biropatia este probabil cea mai utila din dependentele la moda de pana acum. Daca nu am fi biropati, am fi niste oameni frustrati si tristi. In felul acesta suntem frustrati si tristi si mandri de asta.
Comentarii articol (0)