„Pana la sfarsitul lunii septembrie toti angajatii care lucreaza in sistemul de sanatate trebuie sa stie ce prevede noul regulament de ordine interioara al unitatii sanitare in care functioneaza”, a cerut luni, 30 august a.c., dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii, in sedinta de Colegiu a Ministerului Sanatatii.
In premiera, incepand cu acest an, spitalele au un model de regulament intern pe care il pot completa si adapta fiecare in functie de specificul sau, pe sectii si chiar pe persoane, in functie de fisa postului.
Pana in prezent, fiecare spital isi elabora regulamentul propriu de ordine interioara, care era aprobat de catre directia de sanatate publica.
Regulamentul realizat de care specialistii MS cuprinde dispozitii clare privind organizarea interna in cadrul spitalului, organizarea timpului de lucru, probleme de disciplina, atributii ale personalului care isi desfasoara activitatea in astfel de unitati, precum si dispozitii privind atributiile membrilor consiliilor de administratie.
„Am dorit sa existe o abordare unitara a modului in care se desfasoara activitatea in spitalele publice din toata tara si de aceea am realizat un model flexibil de regulament intern, pe care conducerile spitalelor il pot modifica in functie de specificul fiecaruia. Am vrut sa stabilim cateva reguli clare privind atributiile personalului, timpul de lucru si chiar curatenia in aceste unitati”, a declarat dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii, la anuntarea noii masuri.
In regulamentul de ordine interioara a fost pus accent in special pe modul in care personalul medical sau cel angajat auxiliar din unitatile medicale se comporta cu pacientii.
„Dorim ca acest regulament sa fie o lege a bunului simt, lege care sa fie respectata incepand de la portar si pana la directorul de spital”, a declarat ministrul Ovidiu BRINZAN.
Regulamentul cuprinde si sanctiuni pentru cei care nu il respecta, incepand cu avertisment scris pana la desfacerea disciplinara a contractului de munca. Si firmele care asigura diverse servicii in incinta unitatii au obligatia de a respecta Regulamentul in afara atributiilor si clauzelor prevazute in contractele incheiate intre parti (in special curatenia spitalului, pastrarea linistii si pastrarea integritatii bunurilor cu care intra in contact etc.)
Pana in prezent, in 15 judete toate spitalele au adoptat regulamentul intern, iar in 23 judete acesta este in curs sau partial adoptat de catre spitale. Doar 4 judete sunt deficitare la acest capitol. In Bistrita Nasaud, Dolj, Harghita si Salaj nici o unitate medicala nu are adoptat regulamentul de ordine interna.
Ministrul Sanatatii a declarat ca vor fi sanctiuni si acolo unde cei in masura nu vor aduce la cunostinta personalului prevederile noului regulament.
Comentarii articol (0)