Descrierea activității consultantului
CISA Consulting în judetul Bacãu si în zona de Nord-Est a României, furnizeazã servicii de consultantã si instruire pentru accesarea de programe ale Uniunii Europene (UE) si finantãri europene. CISA are experientã semnificativã în pregãtirea proiectelor cu finantare din fondurile europene si nationale, în special a proiectelor care se adreseazã sectorului IMM, ONG si APL. Prin programele de consultantã si instruire CISA oferã valoare adãugatã în mod real. CISA genereazã dezvoltare la nivel individual, organizational, local si regional. CISA se prezintã astãzi ca un Grup format din douã entitãti complementare : - o organizatie neguvernamentalã (ONG) cu scop nepatrimonial, Asociatia Consultantã, Instruire, Sprijin pentru Antreprenoriat – C.I.S.A. si o societate comerciala, CISA Consulting SRL - Consultantã, Instruire, Servicii pentru Afaceri . Personalul CISA are o bogata experientã în accesarea de finantari, atât sub forma celor nerambursabile (granturi) cât si a creditelor avantajoase.
Principalele servicii ale CISA sunt : ■ Asistenþã în elaborarea de strategii pentru APL si sectorul privat; ■ Analize strategice si financiare - Studiu de fezabilitate; Plan de afaceri; Strategie de dezvoltare, Analiza Cost-Beneficiu ; ■ Dosare de finantare - Asistentã în completarea cererii de finantare si pregãtirea documentelor însotitoare; ■ Management de proiect – Planificarea activitatilor, Formarea echipei de proiect, Organizare Achizitii publice, Management financiar, Dosare cereri de rambursare, Raportãri tehnice si financiare, Promovarea proiectului .
În domeniul instruirii oferim cursuri centrate pe formarea de abilitãti practice; domeniile predilecte de training sunt :
Instruirea antreprenorialã si managerialã; Curs Entrepreneurship (antreprenoriat), Curs business-plan, Management de proiect, Curs Formare de Formatori (TOT), Formare Experti accesare fonduri europene, Dezvoltare comunitarã si PCM, Comunicare si PR, Gestiunea deseurilor, Formare responsabil de Mediu,
Managementul proiectelor cu finantare europeanã
Succesul accesãrii fondurilor presupune implicarea consultantului în toate fazele de implementare a proiectului. Considerãm derularea cu succes a proiectului ca fiind o sarcina cu un grad de dificultate considerabil mai mare decât contractarea finantãrii nerambursabile. CISA are o abordare profesionista si responsabila in activitațile de consultanțã. Potențialii beneficiari sunt invitați sã mediteze asupra urmatoarelor aspecte care concura la succesul accesarii finanțãrilor nerambursabile:
1. Valoarea adaugatã de CISA - În urma evaluãrii proiectelor propuse spre analizã, selectia acestora va fi efectuatã pe baza nivelului indicatorilor vizati. CISA contribuie la pregãtirea proiectelor prin identificarea factorilor de succes în accesarea finantãrii.
Relevanta proiectului - Definirea contributiei proiectului la obiectivele schemei de finantare; Eligibilitatea - Conformitatea costurilor în ceea ce priveste activitãtile eligibile si valorile absolute - Asigurarea informatiilor si datelor complete în ceea ce priveste îndeplinirea criteriilor de selectie; Calitatea si coerenta proiectului - Contributia financiarã a solicitantului ; - Alocatia Financiarã Nerambursabilã (AFN) ; - Calitatea propunerii tehnico-financiare ; - Corelarea între obiectivele proiectului si rezultate; Maturitatea proiectului - Evaluarea fezabilitãtii tehnice si economice si a viabilitãtii proiectului - Evaluarea financiarã a proiectului si a capacitãtii solicitantului de a finanta proiectul Sustenabilitatea proiectului - Nivelul de inovare al proiectului ; - Structura investitiilor; - Cresterea numãrului locurilor de muncã. Capacitatea beneficiarului de implementare a proiectului
2. Studiul de fezabilitate În situatia în care proiectul presupune realizarea inclusiv a unor obiective de constructii- montaj, beneficiarul va asigura, prin contractarea serviciilor unei firme de arhitectura, parte din urmatoarele lucrari, conform solicitarilor finantatorilor la o anumita faza : SF – Studiul de fezabilitate, DTAC – Documentatie tehnicã necesarã autorizãrii lucrãrilor, PTh +DE – Proiect tehnic de executie si Detalii de executie. SF este un document elaborat în comun de firma de arhitecturã si de cãtre CISA. Firma de arhitecturã asigura realizarea capitolelor de constructii montaj din cadrul Devizului General elaborat conform HG 28/2008 si descrierea proiectului din punct de vedere tehnic. CISA asigurã analiza economicã – analiza scenariilor, analiza cost-beneficiu, analiza de risc si senzitivitate, calculul indicatorilor economico-financiari ai investitiei.
3. Planul de afaceri Planul de afaceri va evidentia viabilitatea afacerii, beneficiile proiectului pentru comunitate, numãrul de locuri de muncã generate, cât si elementele relevante cu privire la indicatorii vizati de Programul Operational / finantator. CISA elaboreazã analizele comerciale si financiare necesare deciziei de dezvoltare a afacerii. Planul aratã dacã societatea are resursele si experienta necesare pentru implementarea proiectului. Solicitantul (beneficiarul) trebuie sã arate cã are o situatie financiarã stabilã, cã a generat profit din exploare în anul anul/anii anteriori si cã nu are datorii la stat. Elementele componente ale planului de afaceri cuprind: Istoric & Actionari; Model organizational; Echipa de management; Produse si servicii; Studiu de piatã; Plan de marketing; Analiza SWOT, Scenarii & Proiectii financiare, Concluziii si recomandari.