Raspunsul ar trebui sa fie simplu: iei foc si-ti cauti dreptatea? sau renunti gandind ca e mai simplu asa? De cate ori ma uit in jur, incerc sa imi dau seama ce ii opreste pe unii oameni sa faca ceva atunci cand li se incalca drepturile. Stiu, exista motive serioase: banii, timpul, nervii, lenea, etc. Si totusi, unde e limita dincolo de care lipsa de reactie devine la fel de nociva ca nedreptatea in sine? Tu cum judeci situatiile cand esti nedreptatit?
Articolul continuă mai jos
Am fost avocat o buna bucata din viata mea, iar in anii respectivi am urmat o regula atipica pentru un avocat: nu voi recomanda clientilor mei sa dea in judecata pe cineva.
Asa se face ca, in anii de practica, am rezolvat cu mult mai multe probleme prin discutii si explicatii decat am rezolvat in instanta. Mai mult, consider modelul "te dau in judecata" ca fiind unul de prost gust. Justitia nu trebuie vazuta ca un loc in care iti poti sicana / santaja inamicii. Nu asta e rolul ei. Bineinteles, nu vorbim despre cazuri extreme. Ma astept sa fii de alta parere, caci nu am ochelari de cal sa nu inteleg ca, in anumite momente, nu se poate fara instanta de judecata.
In ultima vreme, insa, toate lucrurile in care am crezut eu candva s-au intors cu susul in jos. Poate ca eu nu gandesc bine! Si am inceput sa vad asta atunci cand am realizat ca legea este printre putinele lucruri care au ramas in urma societatilor avansate din vechime. Oamenii aceia, oricand au trait ei, si-au croit reguli de convietuire sociala dupa chipul si asemanarea lor. Intr-o forma actualizata, multe dintre aceste reguli exista si acum. Chiar si astazi, in unele state ale lumii avem legi in care hotilor li se taie mainile si legi in care traficantii de droguri sunt executati, legi prin care violatorii patesc ceva rau :) si legi prin care oamenii sunt pusi la munca in folosul comunitatii.
Potrivit aceluiasi principiu, noi, romanii, avem legile noastre. Si aici intervine partea interesanta.
Multe dintre legile noastre exista de sute de ani, altele sunt noi, dar toate seamana cu semintia care le-a creat. Legi blande si intortocheate, legi timide si nehotarate, legi usurele si legi agitate. Sau, cel putin, asa credem noi, oamenii care privesc legile si le gasesc pe ele vinovate pentru tot ce ni se intampla. Oare asa e?
Pentru ca tot vorbim de cateva saptamani despre lucrurile pe care le putem face, m-am gandit sa vorbim, acum, despre legile noastre si despre modul in care ne pot ajuta ele. Da, justitia e oarba deseori. Da, costa mult sa fortezi aplicarea legii, chiar daca ai articole intregi de partea ta. Da, sunt multe alte argumente in aceasta directie.
Totusi, am ajuns sa cred ca, in tara asta, s-ar schimba multe lucruri daca niste "nebuni" si-ar forta limitele si ar castiga impotriva sortii, a interventiilor si amenintarilor. Nu e nevoie decat de o mana de oameni care sa-si castige dreptatea in instanta. Restul ar veni de la sine.
Ai primit vizita celor de la fisc? Incearca sa-ti afli drepturile si vorbeste-le ca un partener, nu te ploconi ca o sluga. Ai ajuns la concluzia ca ti s-a incalcat un drept? Fa ceva! Nu-i lasa pe ceilalti sa invete ca actiunile lor nu au consecinte. Haideti sa castigam, astfel, cateva conflicte mici si poate ca lumea in care traim se va schimba putin.
In fond, traim intr-un stat in care noi, cei multi, rabdam si strangem din dinti, uitand ca atitudinea asta face nedreptatile mai mari si izbavirea din ce in ce mai indepartata. Si starea aceasta de lucruri se poate schimba doar daca noi luam atitudine.
Acum a venit vremea sa facem din aceste articole o regula. In saptamanile care urmeaza, o sa-ti povestim multe dintre lucrurile pe care trebuie sa le stii despre amenzi, despre procese verbale, despre executari silite, despre bani si modul cum trebuie sa ii dai si asa mai departe.
Facem asta pentru simplul motiv ca lumea din jurul nostru se poate schimba daca fiecare dintre noi luam atitudine si taxam anormalul acolo unde il intalnim.
Ca sa fiu clar pana la capat, as vrea sa spun ca, desi am avut momentele mele de ipocrizie, acum incerc sa ma tin departe de sentimentul in cauza. Daca accepti ca "merge si asa", daca nu-ti respecti propriile tale obligatii impuse de traiul in societate, atunci e greu sa-i taxezi pe ceilalti. Daca te-ai invatat sa dai spaga “din reflex”, atunci e greu sa-i taxezi pe cei care o primesc.
Asa ca, la fel ca in saptamanile trecute, te invit sa-ti analizezi propriile atitudini, propriile gesturi si, daca ajungi la concluzia ca ai dreptate in actiunile tale, mergi pana la capat.
Crezi ca e posibil?
PS
Editorialele dedicate schimbarii personale, publicate in ultimele 4 saptamani, au fost citite de peste 35.000 de oameni diferiti intre ei. E un semn imbucurator ca reusim sa ne strangem intr-un numar atat de mare in jurul unor idei atat de banale. Sper ca viitorul sa ne dovedeasca, prin exemple din ce in ce mai dese, ca impreuna putem schimba cu adevarat ceva.
PPS Tot legat de schimbare, saptamana trecuta am luat atitudine fata de indolenta unei banci care imi dadea peste ochi cu obligatiile sale legale. Sunt sigur ca si inaintea mea le-au scris alti oameni despre acelasi lucru. Si sunt convins ca impreuna i-am facut sa-si schimbe atitudinea. Urmarea a fost ca, la o zi de la momentul la care mi-am manifestat indignarea, banca m-a anuntat ca implementeaza un sistem care sa rezolve in viitor probleme similare cu cele pe care le-am intampinat eu. Ar fi bine daca si alte banci ar prelua ideea si ar scuti clientii de momente penibile.Aparati-va drepturile pentru ca nimeni n-o sa faca asta in locul vostru.
Comentarii articol (133)