Am auzit despre nevoia unirii Basarabiei cu Romania de cand ma stiu. Desi nu sunt un fan al ideii, accept ca oamenii furati cu pamant cu tot din tara lor, in anii '40, sunt niste victime care nu meritau asta. De atunci au trecut, insa, aproape 70 de ani, iar vremurile s-au schimbat. Ce zici, discutam despre Unire?
Articolul continuă mai jos
Daca mergi cu masina pe Dealul Negru (drumul dinspre Pitesti spre Ramnicu Valcea), observi multe lucruri: oameni care conduc haotic, masini puternice pe care conducatorii auto aleg sa le surprinda schimband viteza la intamplare, mici si fripturi care atrag pe varful unui deal alta data golas adevarate multimi de calatori infometati. Asa arata viata zilnica a drumului cu pricina.
Dar nu despre aceste lucruri vom vorbi astazi, ci despre inscriptiile pe care le poti vedea pe parapetii de protectie de la marginea drumului. Pe ei scrie, cu acelasi scris pe care l-am vazut si pe Valea Prahovei si pe Valea Oltului, "Basarabia e pamant romanesc".
Cat de mult trebuie sa fi fost cineva cuprins de febra Moldovei de peste Prut ca sa isi riste viata stand in fata unui parapet, pe langa care trec minut de minut tiruri, doar ca sa scrie textul de mai sus? Cat de mult trebuie sa fi crezut omul in cauza in visul Unirii ca sa incerce sa ii convinga pe conducatorii auto printr-un grafitti simplist ca ar trebui sa isi aduca aminte de Basarabia?
Despre asta as propune sa vorbim astazi. Despre Romania si Moldova, despre timpul prezent, despre dorintele romanilor si cele ale moldovenilor, despre lucrurile care ne-ar putea fi aduse de o eventuala unire si despre lucrurile pe care le-am pierde.
Poate gresesc, dar mie imi pare ca Basarabia nu mai e Basarabia de multi ani. E Moldova, republica independenta si vorbitoare a limbii moldovenesti. Iar o statistica recenta spune multe despre gandurile locuitorilor Republicii Moldova.
Ce spune Moldova?
La 1 martie 2011 Centrul de Investigaþii Sociologice ºi Marketing "CBS – AXA" a publicat rezultatele unui studiu sociologic desfasurat in cadrul "Monitorului Euro – Asiatic". La intrebarea "Daca ati decide integrarea Republicii Moldova, cu care din urmatoarele tari, dupa parerea dvs. ar fi mai corecta unirea tarii …", raspunsurile sunt destul de clare: Rusia (40%), Moldova nu are nevoie de unire cu un alt stat (28%), Uniunea Europeana (28%), Ucraina (7%), Romania (5%), Bielorusia (4%), Kazahstanul (2%). (vezi sursa) Sondajul a fost contestat de mai multi oameni politici din Moldova, dar ceva adevar exista acolo.
Stiu, sondajele mint uneori. Asa ca am cautat si alte statistici. Potrivit Barometrului de Opinie Publica (o statistica realizata regulat de Institutul pentru Politici Publice din Moldova) din noiembrie 2010, principalul partener strategic al Moldovei ar trebui sa fie Rusia (46,4%), UE (35,4%), Romania (4,2%), USA (1,3%). (vezi sursa)
In plus, daca ne uitam la alegerile din toamna anului 2010, o sa vedem ca singurul partid care a avut in platforma sa electorala unirea cu Romania n-a reusit sa obtina nici macar procentul de 5% amintit in sondajul de mai sus. Semn ca moldovenii chiar cred ca unirea cu Romania e o prostie. Iar raspunsurile din sondajul stradal amintit de sursa aceasta sunt cel putin graitoare.
Ce spune Romania?
La noi, ziarul Adevarul publica in 13 mai 2011 un sondaj al Fundatiei Soros cu privire la dorinta romanilor de a se uni cu basarabenii. Potrivit cifrelor, 44% dintre romani nu stiu ce sa raspunda la intrebarea "Romania ar trebui sa se unifice cu Republica Moldova?", in timp ce 16% dintre romani nu-si doresc unirea. De partea cealalta, 17% considera ca unirea ar trebui facuta cu orice pret, 15% accepta unirea cu pretul ca nivelul lor de trai sa se reduca cu 10%, in timp ce 8% doresc unirea cu pretul reducerii nivelului de trai cu peste 25%.
Cu alte cuvinte, 40% dintre romani isi doresc unirea, 16% o resping si 44% n-au chef / timp / dorinta sa comenteze acest subiect.
Vorbind pragmatic, romanii isi doresc unirea, in timp ce moldovenii au cu totul alte preocupari.
Revenind la Dealul Negru
Atunci cand stii toate aceste lucruri, inscriptia de pe parapetii de protectie apare intr-o lumina noua. Visul unirii e in trecut. Visul Romaniei Mari e, in conditiile de astazi, doar o forma arhaica de reconsiderare a spiritului romanesc. Prin el, romanii spera ca Romania Mare ar putea fi o Romanie mai puternica. Un enunt cu care eu unul nu pot fi de acord.
Romania tocmai ce s-a "unit", la 1 ianuarie 2007, cu alte 26 de tari. Si suntem inca la ani lumina distanta de momentul la care am putea spune ca ne-am integrat in Uniunea Europeana. Sa ne gandim acum la unirea cu Moldova, in contextul politic actual, pare cel putin o eroare de calcul. Transnistria e deja o baza recunoscuta pentru interesele militare ale Rusiei in zona. Iar Romania, cu scutul ei anti-racheta si ochii orientati spre Apus, e departe de-a fi un stat orientat spre achizitii teritoriale.
Daca suntem sinceri cu noi insine, am vedea ca noi nu reusim sa ne purtam nici noua de grija, daramite sa integram un stat care ne considera vecini saraci si agresivi.
Tu ce parere ai? Merita sa mai vorbim astazi despre unirea Basarabiei cu Romania?
Comentarii articol (130)