Conform Ordiului Ministerului Finantelor Publice nr. 79/2014, majoritatea contribuabililor trebuie sa depuna situatiile financiare pe anul trecut pana pe 30 mai 2014.
Exceptie de la aceasta situatie fac persoanele juridice fara scop patrimonial printre care se numara:
- asociatiile,
- fundatiile sau alte organizatii de acest fel,
- partidele politice,
- patronatele,
- organizatiile sindicale,
- subunitatile fara personalitate juridica, dar cu sediul in strainatate, ale unor firme si ale unor institutii publice din Romania,
- subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate,
- cultele religioase,
- altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale.
Acesti contribuabili trebuie sa-si depuna bilanturile pana la maximum 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv pana miercuri, 30 aprilie, se mai scrie in Ordinul MFP din ianuarie.
Atentie! Unele persoanele juridice fara scop patrimonial nu au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, respectiv cele care isi conduc contabilitatea in partida simpla.
Situatiile financiare trebuie verificate de auditori financiari
Conform Ordinului MFP nr. 1969/2007, situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial cuprind:
- bilantul;
- contul de profit si pierdere;
- notele explicative la situatiile financiare anuale.
Totusi, organizatiile patronale, sindicale si organizatiile fara scop patrimonial si fara activitati economice, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilantul prescurtat;
- contul prescurtat al rezultatului exercitiului;
- notele explicative la situatiile financiare anuale.
In plus, situatiile financiare anuale sunt verificate de cenzori sau de auditori financiari, potrivit legii.
De asemenea, aceste situatii trebuie sa fie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale, in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul MFP nr. 1969/2007.
Important! Programul de asistenta pentru depunerea situatiilor financiare anuale il puteti consulta pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sau aici.
Ce erori pot sa apara la intocmirea situatiilor financiare?
Marius Focsa, Managing Partner-ul Chronax, ii avertizeaza pe contribuabili ca la incheirea situatiilor financiare anuale pot sa apara erori la rotunjirea sumelor, deoarece, de obicei, rotunjirea este pozitiva, iar corelatia sumelor din bilant se schimba rezultand inegalitati la validarea situatiei financiare.
Nicoleta Costache, General Manager-ul Chronax, a adaugat ca se mai pot inregistra erori la preluarea acestor sume din formularele anterioare sau chiar omiterea lor.
In plus, General Manager-ul Chronax a mai spus ca, in cazul in care s-au constatat erori la intocmirea situatiilor financiare anuale se procedeaza la corectarea si ajustarea acestora, astfel incat rezultatul corectiei sa fie evidentiat in situatiiile financiare ale exercitiului viitor.
"Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare se efectueaza pe seama rezultatului reportat, facandu-se verificarea cu atentie a sumelor preluate din balanta", a detaliat Nicoleta Costache.
Bilanturile se pot depune si online
Situatiile financiare anuale vor putea fi depuse electronic, daca au atasata o semnatura electronica extinsa, se mentioneaza in Ordinul MFP nr. 79/2014. Mai exact, situatiile anuale la 31 decembrie se pot depune la registratura unitatilor teritoriale ale MFP, la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, si pe portalul www.e-guvernare.ro, conform ordinului Finantelor din ianuarie 2014.
Concret, pentru depunerea situatiilor financiare anuale, in format hartie si in format electronic, sau numai in forma electronica, contribuabilii trebuie sa foloseasca programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor Publice, pe site-ul ANAF, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml, care contine datele de identificare a contribuabilului, precum si un fisier cu extensia zip.
"Fisierul cu extensia zip va contine situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege, asa cum acestea sunt intocmite de societatile comerciale si scanate, alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF, la care este atasat fisierul zip”, se precizeaza in Ordinul MFP nr. 79/2014.
Amenzile pentru nedepunerea bilantului pot ajunge la 4.500 de lei
In cazul in care contribuabilii nu intocmesc, nu semneaza si nu depun situatiile financiare anuale, in termenul legal, la unitatile teritoriale fiscale, atunci pot fi sanctionati cu amenda.
Astfel, pentru nedepunerea in termenul legal a situatiilor financiare, amenda este cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare.
Daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, amenda variaza intre 1.000 si 3.000 de lei.
Apoi, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare, contribuabilii pot plati o sanctiune de pana la 4.500 de lei, dar nu mai putin de 1.500 de lei.
De asemenea, pentru neintocmirea si nesemnarea situatiilor financiare anuale, amenda este cuprinsa intre 2.000 si 3.000 de lei.