Puteti consulta Codul fiscal valabil in 2014 in fisierul atasat acestui articol sau direct pe site-ul ANAF.
Codul fiscal publicat de ANAF contine cele mai recente modificari cuprinse in OUG nr. 19/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 308, din 25 aprilie 2014, care va intra in vigoare la 1 iulie 2014.
Ce noutati cuprinde Codul fiscal?
OUG nr. 19/2014 va modifica articolul 19 din Codul fiscal, care se refera la "Calculul profitului impozabil". Astfel, incepand cu 1 iulie 2014 va fi abrogat articolul 19^2, intitulat "Scutirea de impozit a profitului reinvestit", dar va fi introdus articolul 19^4, care va avea acelasi titlu.
Potrivit noilor reglementari, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv.
Echipamentele tehnologice pentru care nu se va platit impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe din HG nr. 2139/2004, care sunt folosite in scopul desfasurarii activitatii si care sunt noi.
Profitul investit caruia i se va aplica scutirea de impozit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective, se scrie in recentul act normativ. In plus, scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
De asemenea, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat, se mai scrie in OUG nr. 19/2014.
Totodata, contribuabilii care beneficiaza de scutirea la profitul reinvestit au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani, se mentioneaza in OUG adoptata.
Discutiile despre republicarea Codului fiscal au inceput acum 10 ani
Fiscul subliniaza, pe site-ul propriu, ca textul Codului fiscal publicat pe site-ul sau este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.
De asemenea, mentionam ca ideea republicarii Codului fiscal nu este noua, fiind cuprinsa inca din OUG nr.138/2004 si reluata in majoritatea actelor normative care au modificat Codul fiscal.
In plus, va reamintim ca, potrivit prevederilor, ordonantele emise de Executiv trebuie aprobate prin lege de catre Parlament pentru a-si produce in continuare efectele juridice.
Urmariti tag-ul Biblioteca virtuala AvocatNet.ro, unde vom continua sa publicam, pentru descarcare, documente utile ce nu ar trebui sa lipseasca niciunui contribuabil care vrea sa fie la curent cu noutatile legislative. Descarcati de AICI si celelalte documente pe care le-am publicat pana acum in Biblioteca virtuala AvocatNet.ro.
Comentarii articol (0)