Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMihail Kogalniceanu a proclamat pe 9 mai 1877 independenta Romaniei, iar a doua zi principelel Carol I a semnat actul care a capatat putere de lege. In baza acestui document, Guvernul a hotarat incetarea platii tributului catre Imperiul Otoman. Puterile europene au primit cu rezerva independenta Romaniei, insa in 1878, aceasta a fost recunoscuta la nivel international prin Tratatul de la Berlin.
Articolul continuă mai jos
Prin Tratatul de la Berlin (care a pus capat Razboiului Ruso-Turc din anii 1877–1878), semnat in urma Conferintei de la Berlin la care au participat Germania, Marea Britanie, Austro-Ungaria, Franta, Imperiul Otoman, Italia si Rusia, s-a recunoscut de jure independenta Romaniei, Serbiei si Muntenegrului.
Astfel, tratatul de pace avea in vedere ca toti participantii sa ia in considerare aportul Romaniei, pe plan militar, la castigarea razboiului din 1877-1878, care consfintea independenta acesteia.
Iata ce se mentiona in documentul citat cu privire la situatia Romaniei:
Articolul XLIII. Inaltele Parti Contractante recunosc independenta Romaniei, sub rezerva conditiilor stabilite in urmatoarele doua articole.
Articolul XLIV. In Romania, diferenta de credinte religioase si confesiuni nu va fi imputata unei persoane ca un motiv de excludere sau de incapacitate in probleme legate de exercitarea drepturilor civile sau politice, admiterea la angajari publice, functii si onoruri, sau exercitarea diverselor profesii si industrii, in orice localitate. Libertatea si exercitarea tuturor formelor de cult trebuie sa fie asigurata tuturor persoanelor care apartin Romaniei, precum si strainilor, si nicio piedica nu va fi pusa organizarii ierarhice a diferitelor confesiuni sau relatiilor cu patronii lor spirituali. Cetatenii tuturor Puterilor, comercianti sau altii, vor fi tratati in Romania, fara deosebire de crez, pe un picior de egalitate perfecta.
Articolul XLV. Principatul Roman va restitui Majestatii Sale Imparatul Rusiei acea parte a teritoriului Basarabiei desprinsa din Rusia, prin Tratatul de la Paris din 1856, delimitata la vest de mijlocul canalului Prutului, si la sud de la mijlocul canalului bratului Chilia si gura Stary-Stambul.
Sursa: wikipedia.ro, www.fordham.edu
Citește mai mult despre editorial, independenta romaniei
Comentarii articol (7)