In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 14 mai 2014 s-a publicat Legea nr. 69/2014 care aproba cu modificari OG nr. 28/2013 ce a introdus anul trecut unele noutati in Codul fiscal.
Printre cele mai importante aspecte cuprinse in legea care se va aplica de maine se numara clarificarea dispozitiilor privind aplicarea accizelor nearmonizate pentru livrari de arme si munitii si a celor referitoare la momentul exigibilitatii accizelor pentru tranzactii cu produse supuse accizelor nearmonizate, precum si stabilirea situatiei in care este necesara depunerea declaratiei de accize pentru tranzactii cu produse supuse accizelor nearmonizate.
Astfel, conform recentului act normativ, vor fi supuse accizelor armele, altele decat cele cu destinatie militara sau de tir sportiv, cu codurile NC: 9302 00 00, 9303, 9304 00 00 si munitia pentru astfel de arme, cu codurile NC: 9306 21, 9306 29, 9306 30.
Pana acum, in Codul fiscal se mentiona ca erau supuse accizelor armele de vanatoare si armele de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, cu codurile NC: 9302 00 00, 9303, 9304 00 00 si cartusele cu glont si alte tipuri de munitie pentru aceste arme, cu codurile NC: 9306 21, 9306 29, 9306 30.
De asemenea, in noile dispozitii se precizeaza ca pentru produsele supuse accizelor nearmonizate (cafeaua verde, prajita si solubila, precum si pentru bijuteriile din aur si/sau platina, confectiile din blanuri naturale, iahturile si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agremenet, autoturismele si autoturismele de teren inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm3, cu exceptia celor incadrate in categoria vehiculelor istorice, armele, altele decat cele cu destinatie militara sau de tir sportiv, munitia pentru astfel de arme si motoarele cu puterea de peste 100 CP, destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement) accizele se vor datora o singura data si se vor calcula prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse, comercializate, importate sau achizitionate intracomunitar.
Vechea legislatie stabilea ca pentru aceste produse accizele se calculau prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse pe teritoriul Romaniei, importate sau achizitionate intracomunitar.
Totodata, in documentul citat se mentioneaza ca in cazul unui operator economic care nu are domiciliul fiscal in Romania si intentioneaza sa desfasoare activitati economice cu produse accizabile supuse accizelor nearmonizate, pentru care are obligatia platii accizelor in Romania, acesta va desemna un reprezentant fiscal stabilit in Romania, pentru a indeplini obligatiile care ii revin.
Conform noilor reglementari, vor fi scutite de la plata accizelor produsele livrate de catre platitorii de accize:
- la rezerva de stat si la rezerva de mobilizare, pe perioada cat au acest regim;
- catre beneficiarii scutirilor generale.
Pana in prezent, erau scutite de la plata accizelor produsele livrate doar la rezerva de stat si la rezerva de mobilizare, pe perioada in care aveau acest regim.
Cand va interveni momentul exigibilitatii accizelor pentru unele produse?
In ceea ce priveste momentul exigibilitatii accizelor in cazul armelor si munitiei, acesta va interveni la data efectuarii primei vanzari pe piata interna catre persoana detinator final, moment atestat prin data facturii si/sau data bonului fiscal, emise de vanzator, indiferent daca produsele provin din achizitii intracomunitare, import sau productie interna.
Daca munitia este achizitionata intracomunitar de o persoana fizica, atunci momentul exigibilitatii va interveni la data documentului comercial care atesta achizitia intracomunitara.
In noile dispozitii se mai precizeaza ca momentul exigibilitatii accizei va interveni la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie pentru arme si munitie provenite din operatiuni de import efectuate de persoane fizice. Momentul exigibilitatii accizelor in cazul armelor provenite din achizitii intracomunitare efectuate de persoane fizice va interveni inainte de inscrierea armei in documentul care atesta dreptul de detinere a armei sau, dupa caz, de port si de folosinta a armei, conform prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.
Potrivit reglementarilor care se vor aplica de maine, in scopul inscrierii armei in documentul care atesta dreptul de detinere a armei sau, dupa caz, de port si de folosinta a armei se va prezenta organelor competente:
- declaratia vamala care atesta efectuarea formalitatilor de punere in libera circulatie, in cazul armelor din import;
- certificatul care atesta plata accizelor, in cazul armelor achizitionate intracomunitar. (Modelul si continutul certificatului se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala).
In acelasi timp, in Legea nr. 69/2014 se specifica mai clar ca pentru achizitiile intracomunitare sau importul de produse accizabile supuse accizelor nearmonizate trebuie depusa o declaratie de accize la autoritatea competenta numai atunci cand se datoreaza accize.