Modul de raportare contabila la 30 iunie a fost aprobat anul acesta prin Ordinul MFP nr. 773/2015 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 509 din 9 iulie 2015.
Potrivit actului normativ, sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 lei, inclusiv subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales.
Amenzile pot ajunge la 4.500 de lei
Raportarile contabile la 30 iunie 2015 se depun anul acesta la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 17 august 2015, iar documentul citat stabileste ca nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale fiscal a situatiilor financiare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In functie de numarul de zile cu care se intarzie depunerea bilanturilor, actul normativ stabileste urmatoarele amenzi:
- de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare;
- de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare;
- de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.
Nici prezentarea eronata a situatiilor financiare nu scapa nepedepsita. Potrivit art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii, prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi ce pornesc de la 200 lei si ajung la 1.000 lei.
Cum se completeaza si se depun bilanturile pentru primul semestru?
Prevederile stabilesc ca operatorii economici vor intocmi si vor depune la unitatile teritoriale ale MFP raportari contabile la 30 iunie 2015 care cuprind urmatoarele formulare:
- situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- contul de profit si pierdere (cod 20);
- date informative (cod 30).
Potrivit reglementarilor, operatorii economici trebuie sa completeze pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", fara a folosi prescurtari sau initiale, urmatoarele date de identificare: denumirea entitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului, precum si datele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare. Daca aceste date nu vor fi completate corect, se va considera ca raportarea contabila la 30 iunie 2015 nu a fost depusa, intrucat identificarea entitatii a fost imposibila.
Operatorii economici care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic completeaza formularul "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu informatiile corespunzatoare datelor de la 1 ianuarie 2015 si 30 iunie 2015.
Formularul "Contul de profit si pierdere", respectiv "Situatia veniturilor si cheltuielilor", cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate, precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2015.
Raportarile contabile se depun in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Conform prevederilor, raportarile contabile vor fi semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora. Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Prin alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata, potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 82/1991.
Raportarile contabile la 30 iunie 2015 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii firmei.
Atentie! Un element de noutate pentru 2015 il reprezinta eliminarea obligativitatii stampilarii formularelor de raportare contabila. Astfel, firmele nu mai trebuie sa stampileze formulare care compun situatiile financiare de jumatate de an.
Fiscul a publicat aplicatia pentru transmiterea online a bilanturilor
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a postat pe pagina sa internet aplicatia care permite generarea si transmiterea raportarilor contabile la 30 iunie 2015. Ea poate fi descarcata din pagina de Declaratii fiscale – Descarcare declaratii sau, mai simplu, accesand direct acest link.
Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet consta intr-un fisier PDF la care este atasat un fisier .xml.
Atentie! Daniela Stancu din cadrul companiei GecadNet, utilizatoare AvocatNet.ro, ne-a semnalat ca formularul publicat de Fisc nu are posibilitatea de-a prelua automat datele din perioadele anterioare, astfel ca nu se pot importa datele din balantele depuse la 31 decembrie sau 30 iunie 2014, iar infromatiile trebuie introduse manual. Fiscul a explicat, la solicitarea utilizatoarei noastre, ca urmeaza sa fie introduse si aceste optiuni in aplicatie, insa nu a precizat si o data clara de implementare a acestor facilitati.
AvocatNet.ro a scris recent despre modul de raportare contabila la 30 iunie si regulile prevazute pentru acest an. Informatiile sunt disponibile aici.