Asigurătorul RCA City Insurance a intrat în procedura de redresare financiară pe bază de plan în aprilie 2016, conform Deciziei ASF nr. 901/2016. Societatea a ieșit oficial din procedura de redresare, potrivit Deciziei ASF nr. 1.019/2017, apărută astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 634 din 2017.
„Membrii Consiliului au fost informați despre restabilirea situației financiare a asigurătorului la data de 31 martie 2017, în baza documentelor prezentate de către societate și a verificărilor efectuate de către direcțiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la acordarea de către acționarul principal existent a unui împrumut subordonat, în numerar, în sumă de 50 milioane de euro. În acest sens, Consiliul ASF a dispus închiderea procedurii de redresare financiară a societăţii City Insurance (...). Totodată, ASF a stabilit în sarcina conducerii asigurătorului punerea în aplicare a unui set de măsuri, pentru o perioadă de șase luni de la data primirii deciziei, prin care Autoritatea va monitoriza modalitatea de instrumentare a dosarelor de daună RCA, precum și politica de investiții a societății”, se arăta într-un comunicat de presă dat de ASF recent.
În primăvara anului 2016, în urma unei analize şi a unui control inopinat, reprezentanţii Autorităţii au găsit la societatea de asigurare mai multe probleme de ordin financiar.
"Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.. Decizia ASF se bazează pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere şi a unui raport de control inopinat care au scos în evidenţă o serie de deficienţe privind solvabilitatea şi nivelul capitalului societăţii. Printre cele mai importante probleme identificate în situaţia societăţii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, şi coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare", scria într-un comunicat de presă publicat în aprilie 2016 de ASF.
De asemenea, au mai fost identificate întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor RCA, o expunere ridicată la risc pentru asigurările de garanţii şi absenţa unei evaluări a sumelor de încasat de la societăţi afiliate şi alţi debitori.
În 20 de zile de la comunicarea deciziei ASF, reprezentanţii City Insurance au desemnat un auditor financiar, pentru a efectua o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, precum şi să întocmească un plan de redresare financiară.
"Planul va cuprinde măsurile de redresare financiară, precum şi modalităţile concrete şi termenele de îndeplinire a măsurilor asumate de conducerea societăţii în vederea asigurării fondurilor proprii eligibile care acoperă SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acoperă MCR (Minimum Capital Requirement), precum şi a coeficientului de lichiditate. Termenul pentru reîncadrarea în cerinţele SCR este de maximum şase luni, în timp ce termenul pentru respectarea cerinţelor MCR este de trei luni - de la aprobarea planului de redresare", mai era menţionat în comunicatul de anul trecut. Totodată, City Insurance a avut limitări în ceea ce priveşte încheierea de noi poliţe de asigurare, însă cele deja emise şi-au păstrat valabilitatea.
În primăvara anului 2016, City Insurance era al doilea asigurător RCA care intra în procedura de redresare financiară, după ce acelaşi lucru s-a întâmplat în octombrie 2015 cu societatea Euroins (aceasta din urmă a ieșit și ea din redresare în martie 2017). City Insurance este, alături de Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Euroins, Omniasig, Groupama, Uniqa, Grawe, DallBogg și Euro Insurance DAC, unul dintre cei unsprezece asigurători RCA autorizaţi de ASF.
Comentarii articol (0)