Legea nr. 193/2017 pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 598 din 25 iulie 2017 și se aplică efectiv de astăzi.
Actul normativ prevede, practic, o schimbare a ideii de conflict de interese cu ideea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. Totodată, infracțiunii respective i s-a limitat aplicabilitatea, după cum explicăm mai jos.
1. Fapta este pedepsită doar dacă funcționarii publici, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îndeplinesc un act prin care se obține un folos patrimonial pentru sine, pentru soț sau pentru o rudă ori un afin de până la gradul al doilea. Până ieri, Codul penal stabilea că era vorba nu numai de îndeplinirea unui act, ci și de participarea la luarea unei decizii prin care se obținea, direct sau indirect, un folos patrimonial.
2. Fapta nu mai este pedepsită dacă folosul patrimonial este obținut pentru o altă persoană cu care funcționarii publici s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia au beneficiat sau beneficiază de foloase de orice natură. Mai exact, aceste precizări au dispărut din Codul penal.
3. Pedeapsa este tot închisoarea de la unu la cinci ani, însă interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică este doar temporară. Concret, interdicția se aplică doar timp de trei ani, deși până de curând nu exista o asemenea limitare.
Alineatul 1 al articolului 301 din Codul penal | |
Forma veche: | Forma nouă: |
„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.” | „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.” |
Potrivit expunerii de motive ce a însoțit Legea nr. 193/2017 în forma sa de proiect, modificările s-au făcut pentru a fi evitată pedepsirea anumitor fapte care, prin prisma legii, nu trebuie sancționate de fapt.
Comentarii articol (2)