Autoritățile își intensifică eforturile de verificare în perioada verii, din moment ce aceasta aduce o creștere a muncii sezoniere și a numărului de vizitatori în principalele stațiuni turistice ale țării. Astfel, vorbim de perioadele dintre diversele minivacanțe ocazionate de liberele legale (Ziua Copilului, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului).
Având la bază informațiile puse la dispoziție de autorități în ultimii trei ani, redacția noastră este în măsură să estimeze ce categorii de societăți s-ar putea afla în vizorul inspectorilor de stat în perioada iunie - august 2017. De reținut că estimările noastre sunt strict orientative și că nu toate firmele ce ar putea fi vizate vor fi controlate efectiv. Plus că există șanse ca și alte autorități să desfășoare controale suplimentare în timpul verii.
Concret, în perioada iunie - august 2017 sunt șanse mărite să vedem intensificări ale controalelor desfășurate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Inspecția Muncii (IM) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
În continuarea articolului se poate citi despre:
- ce categorii de firme sunt vizate de controalele inspectorilor rutieri;
- în ce zone ale țării ar putea veni în control inspectorii IGSU;
- ce afaceri ar putea verifica inspectorii sanitari;
- domeniile de muncă aflate vara asta pe lista inspectorilor de muncă;
- ce verifică inspectorii Fiscului la companii.
Inspectorii ISCTR fac verificări în trafic tot anul
Indiferent de diversele sărbători religioase majore sau de principalele minivacanțe anuale ale salariaților, inspectorii rutieri desfășoară constant controale în trafic sau la sediile companiilor. Totuși, perioada verii aduce de obicei o ușoară creștere a numărului de verificări efectuate.
Mai exact, inspecțiile vizează, atât în trafic, cât și la sedii, transportatorii români și străini de mărfuri și de persoane. Cu toate acestea, ISCTR mai poate apărea și la sediile autogărilor, ale școlilor de șoferi, precum și la cei ce se ocupă de intermedieri în transporturile rutiere.
În mod obișnuit, inspectorii verifică documentele de transport, însă aceștia pot acorda atenție și unor aspecte precum respectarea regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale șoferilor și folosirea aparatelor de înregistrare a activității acestora, fraudarea tahografelor sau verificarea stării tehnice a vehiculelor rutiere.
Notă: Informații mai multe despre controalele ISCTR în 2017 pot fi găsite aici.
Inspectorii IGSU țintesc zonele turistice
Weekendul viitor va începe vacanța de vară a elevilor, astfel că inspectorii IGSU ar putea apărea, în următoarea săptămână, în taberele școlare și în alte locuri în care copiii s-ar mai putea duce în grupuri mari.
Totodată, având în vedere creșterea numărului de turiști din principalele stațiuni ale țării, reprezentanții acestui inspectorat ar putea desfășura verificări la unitățile de turism și agrement. Adică în hoteluri, cluburi, baruri și discoteci, în special în zona litoralului.
Prin intermediul inspecțiilor acestea se urmărește, în principal, verificarea stadiului respectării regulilor de protecție la incendiu și dacă entitățile vizate dețin autorizațiile necesare pentru a desfășura activitate în condiții de siguranță.
Notă: Despre controalele din acest an ale IGSU se pot citi mai multe aici.
ANSVSA: Verificările se intensifică în zona litoralului
Creșterea numărului de turiști în stațiunile din zona litoralului Mării Negre determină reprezentanții ANSVSA să acorde, în mod obișnuit, o atenție mai mare afacerilor din această zonă.
Mai precis, vorbim de controale în industria alimentară, adică la societățile ce au legătură cu produsele de morărit, carnea, laptele, ouăle, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, a semințelor, a legumelor, a fructelor și a conservelor.
În același timp, inspectorii au în colimator restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, tonetele de înghețată, pensiunile turistice, taberele școlare și pescăriile. De asemenea, inspecții se pot face și la supermarketuri sau în piețe.
De obicei, inspectorii sanitari verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă și etichetarea corectă.
Notă: Aspecte pe larg despre verificările ANSVSA în 2017 sunt în acest articol.
Domeniile ce implică munca sezonieră sunt în vizorul IM
Controalele inspectorilor de muncă se intensifică în timpul verii, deoarece creșterea activităților sezoniere le dă acestora motive reale să apară mai des în control la angajatori.
Concret, în perioada iunie - august 2017 pot exista verificări suplimentare la unitățile medicale, cluburile sportive, dar și în domeniul construcțiilor, al turismului (în special la mare) sau în alte domenii ce implică munca sezonieră. De asemenea, inspectorii pot apărea în control și în perioadele cu temperaturi foarte ridicate (adică peste 37° C).
În mod obișnuit, autoritățile caută să depisteze munca la negru și să verifice cât de protejați sunt salariații la serviciu.
Notă: Informații pe larg despre controalele IM în 2017 pot fi găsite aici.
Comercianții și firmele din domeniul turismului, controlate de Fisc
În fine, ajungem și la verificările desfășurate de inspectorii ANAF. Potrivit datelor furnizate de instituție în ultimii trei ani, reiese că Fiscul se duce de obicei în control, pe timpul verii, la comercianții de alimente, haine și încălțăminte, însă nu este neglijat nici domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți).
În același timp, ANAF a atenționat recent că în perioada iunie - august 2017 face vizite în centrele comerciale și în alte spații (piețe, târguri etc.) în care sunt vândute, în cantități mari, fructe și legume proaspete. Iar la fel ca alte autorități, inspectorii ANAF acordă o atenție deosebită zonei turistice a litoralului, astfel încât pot apărea mai des în control la hoteluri, restaurante, terase, baruri și cluburi.
De principiu, când vorbim de un control al Fiscului vorbim, concret, de verificarea actelor de proveniență, a folosirii caselor de marcat, a emiterii bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor sau a înregistrării tuturor achizițiilor și veniturilor reale.
Notă: Despre controalele Fiscului în 2017 am scris mai multe în acest articol.