avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expropriere pentru cauza publica - intrebari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expropriere pentru cauza publica - intrebari

Cine este in drept legal sa ceara de la administratia locala eliberarea autorizatia de demolare/desfintare a unei constructii? Care e legea/OUG care reglementeaza acest lucru?

In cazul parintilor mei, decizia de expropriere pt. autostrada a fost publicata in Monitorul Oficial insa inca nu s-au parcurs toti pasii prevazuti in legea de expropriere si normele de aplicare (cf. legii 255 nu s-a facut transferul de proprietate pentru ca nu s-a intrunit comisia de atribuire a drepturilor de despagubire ) dar constructorul autostrazii a cerut deja primariei eliberarea autorizatiei de demolare a constructiilor de pe terenul expropriat.
Ca si intrebare secundara ...cine e proprietarul acum a constructiilor de pe terenul expropriat? Statul roman sau ai mei?
Cel mai recent răspuns: Shiva , utilizator 02:15, 2 Iunie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care trebuie sa fie continutul deciziei de expropriere? Am gasit 2 modele, complet diferite - unul, folosit de CNADR si care contine doar lista cu expropriatii de pe un coridor si sumele stabilite ca despagubire si aprobate prin H.G ( [ link extern ]
) si alta, folosita de primaria Oradea cu precadere, care este individuala si contine inclusiv numarul de cont deschis pe numele expropriatului unde au fost deja depusi banii de despagubire ( [ link extern ]
)

Pare-se ca instantele de judecata refuza orice proces pt. despagubire daca nu exista emisa o decizie de expropriere individuala iar CNADR nu doreste sa emita asa ceva si se bazeaza pe faptul ca hotararea de guvern cu lista celor expropriati reprezinta titlu executor cf, legii 255/2010

Cautand pe net alte dosare legate de exproprieri am intalnit urmatoarea sintagma \"constatarea ineficacităţii procedurii de expropriere cu privire la imobilul înscris în CF\" ( [ link extern ]
) pe care nu o inteleg. Adica procedura de expropriere nu a fost corecta sau nu a fost completa? Sau ambele?

Tot legea 255/2010 prevede ca "Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil", Ce se intampla daca se refuza predarea? Poate intra constructorul cu forta sau CNADR trebuie sa se adreseze instantei pt. executare silita?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 2 Iunie 2013
Shiva, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expropriere pentru cauza de interes public tothelimit tothelimit Buna ziua, Speta se prezinta in felul urmator. Casa construita in anul 2011, cumparata impreuna cu teren de 400 mp2 in in luna decembrie 2011 cu 45.000 ... (vezi toată discuția)
Expropriere in 1970 si 2006 crespo crespo Va rog frumos, care este diferenta intre exproprierea din anii "50 si exproprierea din 2006?!...daca sunt expropriat in 2006 pentru constructia de ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere ... Mirela Ligia Mirela Ligia Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere a unui singur apartament (din 5) dintr-o singura constructie ( ni se spune ca suntem un ... (vezi toată discuția)