avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre si post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre si post natal

Buna seara,

Am incercat sa deslusesc misterul singura, insa am gasit atatea variante pe atatea forumuri, incat nu mai stiu ce este de actualitate si ce informatie este corecta. Din acest motiv, apelez la dvs in dorinta de a gasi raspunsuri corecte si pe care sa ma pot baza 100%.

Astfel:

1. Inteleg ca perioada de concediu pre si post natal este de 126 de zile si se poate lua fie 63 + 63; fie mai putin pre si diferenta pana la 126 post. Am mai citit undeva cum ca obligatorii ar fi numai zilele de post-natal si anume minim 42 de zile (adica pot sa nu iau nicio zi pre si sa iau doar 42 de zile post natal?).

2. Chiar daca iau, de ex. 14 zile de pre-natal si raman 112 zile de post-natal, pot de pune Dosaul necesar pentru indemnizatie din ziua 43? (si asa am inteles ca dureaza 4 luni pana primesti indemnizatia pentru concediul de maternitate, dupa ce ai depus dosarul, asa macar as mai castiga 2 luni).

3. Aceste 126 de zile sunt platite de angajator. In ce cuantum? Salariul brut? sau sunt considerate gen CM si se platesc cu un procent (75%, 85%) - cat anume?

4. Cuantumul sumelor primite pe aceste 126 de zile (4 luni) intra in calculul indemnizatiei finale? Adica se vor lua in calcul 8 luni anterioare conform Stat de plata si restul de 4 luni conform sumelor primite in pre si post natal? Sau se iau in calcul ultimele 12 luni lucrate, pana sa intru in pre natal? Aici stiu ca se ia in calcul 85% din media ultimelor 12 luni, dar nu mai mult de 3400 de lei (optez pentru varianta de 1 an concediu de maternitate).

5. Daca mai am de luat zile de concediu de odihna, pot sa le iau imediat dupa zilele de post-natal si concediul de maternitate sa-l incep, efectiv, dupa zilele de CO? Si daca da, cat timp am voie sa stau in concediu de maternitate? 1 (un) an de la data la care intru in concediul de maternitate sau 1 an de la data la care se naste copilul?

6. Este obligatoriu sa ma intorc la munca in luna 11 de la data la care se naste copilul (am inteles ca o luna este data pentru tata fie ca vrei, fie ca nu vrei) sau ma pot intoarce cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.

Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 15 Decembrie 2015
1. - Concediul de maternitate (sarcina si lauzie) se acorda, de regula, 63 de zile pentru sarcina si 63 de zile pentru lauzie.
- Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea dvs., în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
- Adica se poate si 84 de zile de sarcina si 42 de zile de lauzie.
- Daca sanatatea dvs. si a fatului va permite puteti sa luati numai 42 de zile de concediu de lauzie.

2. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se acorda dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Nu puteti beneficia, in acelasi timp, si de indemnizatie pentru concediu de maternitate si de indemnizatie pentru CCC.

3. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate (ca orice alt concediu medical) are ca baza de calcul veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate beste platita de angajator si este suportata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) de unde angajatorul recupereaza toti banii.

4. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii precum si veniturile din indemnizatiile de concediu de odihna si indemnizatile pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).

5. - Nu confundati concediul de maternitate cu CCC.
- CCC se acorda numai la cerere si se poate lua oricand doriti dvs. pana implineste copilul 2 ani.
- Dupa concediul de maternitate puteti solicita concediu de odihna si apoi CCC.
- Puteti opta pentru CCC pana la varsta de 1 an sau pana la varsta de 2 ani a copilului.
- Indemnizatia pentru CCC se acorda pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an (respectiv 2 ani).

6. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci o luna din CCC ii este rezervata lui.
- Fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC se va reduce CCC al dvs. cu o luna de zile (cea rezervata tatalui).
- In aceasta situatie dvs. veti sta in CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 11 luni (respectiv 23 de luni).
- Incepand cu ziua urmatoare dvs. puteti relua activitatea sau puteti solicita concediu fara plata pentru o luna de zile.
- Tot cu ziua urmatoare se suspenda plata indemnziatiei pentru CCC.
Buna ziua dl Tudor,

Va multumesc mult pentru raspunsurile dvs detaliate, este totul clar acum.

As mai avea o singura intrebare: cum pot acoperi / care ar fi varianta legala sa pot acoperi decalajul de 4 luni, data la care se pedupe dosarul de CCC si data la care statul ne vireaza / plateste concediul? Desi am inteles ca in luna a 4-a se incaseaza toate cele 4 luni retroactive, pe mine ma intereseaza sa pot lua acesti bani lunar, nu ma ajuta cu nimic ca mi se achita 4 luni o data. Motovul este usor de dedus, fiecare dintre noi avem rate la banci si pe langa astea, acum va mai fi si un copil de crescut care necesita o multime de lucruri in primele luni.

Din acest motiv la punctul 2, eu ma gandisem la varianta de a sta 42 zile in concediu post-natal/ lauzie si apoi sa adaug zilele ramase din cele 126 total, totul in ideea de a recupera decalajul dintre data la care se depune dosar de CCC si data la care se incaseaza efectiv remuneratie aferenta.

Toate cele bune,
Gillda Popescu
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
malenadiva, utilizator
1. - Singura varianta este sa interventi la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care plateste indemnizatia pentru CCC, sa emita mai repede decizia de aprobare a indemnizatiei.
- In acelasi timp sa faceti o cerere la banca pentru pasuirea platii ratelor pana veti intra in posesia indemnizatiei pentru CCC.

2. - Cand prezentati certificatul medical pentru concediul de maternitate aferent lunii in care s- a nascut copilul angajatorul va poate calcula indemnizatia aferenta si apoi va poate elibera adeverinta tip (Anexa 2) cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Apoi faceti cereerea pentru CCC incepand cu data cu care se termina conecdiul de maternitate si depunet actele la Primarie.
- In acest fel aveti sanse sa primiti mai repede indemnizatia pentru CCC.




























































am notat, multumesc mult;
si o ultima intrebare: cele 11 luni de CCC, in cep efectiv dupa ce se termina cele 126 de zile de CM, corect?
Adica, daca am o sarica ok si pot merge la munca pana in ultima zi, de ex., pot sta mai intai in cele 126 zile de CM si apoi inca 11 luni de CCC? ar fi un total de 15 luni, nu?
1. Indemnizatia penrtu CCC se poate acorda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care se termina cele 126 de zile de concediu de maternitate.

2. Indemnizatia pentru CCC se acorda pana inclusiv in ziua in care copilul implinest 1 an sau 2 ani, in functie de optiune pentru CCC pe care o alegeti.

Alte discuții în legătură

Revenire din cic - firma in faliment catalunia catalunia Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)