1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
2. Din cele de mai sus reiese ca se poate acorda concediul de maternitate (sarcina si lauzie) si cu 84 de zile inainte de nastere, in asa fel incat sa ramana 42 de zile obligatorii dupa nastere.
3. - Daca nu se va putea asa ceva atunci exista posibilitatea sa fiti concediata si sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
4. - In cazul in care veti intra in somaj indemnizatia pentru concediul de maternitate baza de calcul este formata din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediul de maternitate.
- Veniturile din aceste 6 luni sunt formate din veniturile din indemnizatia pentru CCC1, din indemnizatia de somaj si din eventuale concedii medicale.
- Indemnizatia pentru CCC2 va avea ca baza de calcul veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), venituri din indemnizatia pentru CCC1, din indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale si din indemnizatia pentru concediul de maternitate.
5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.