avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire din CIC - firma in faliment
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire din CIC - firma in faliment

Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul copil. Firma la care lucram se afla in faliment de un an. Initial mi-au spus ca, la depunerea cererii pentru incetarea suspendarii CIM, voi primi preaviz, apoi voi putea intra in concediu medical, ulterior in concediu de sarcina si lauzie. Acum, cand a venit momentul depunerii cererii, am fost trimisa la firma de lichidatori care gestioneaza procedura de faliment si care urmeaza sa-mi dea « lichidarea » si cele necesare depunerii actelor de somaj. De asemenea, mi se spune ca, la calculul concediului pentru sarcina si lauzie (CSL), respectiv a noii indemnizatii pentru crestrea copilului (CIC), se are in vedere baza de calcul pe care o aveam acum 2 ani, si nu venitul net realizat in ultimele 6, respectiv 12 luni. Aici intervin cateva intrebari : 1. Au dreptul sa ma trimita in somaj pentru ca sunt in procedura de faliment, chiar daca revin din CIC si, in plus, sunt insarcinata ? 2. Care este baza de calcul in cazul meu pentru cele doua indemnizatii (CSL, CIC) ? 3. Din lege, am inteles ca cele doua “transe” ale CSL se pot compensa intre ele, conditia fiind sa ramana 42 de zile dupa nasterea copilului. Pe mine m-ar avantaja daca as intra in CSL cat mai repede, dar medicul de familie spune ca nu imi va da nimeni acest concediu inainte de saptamana 32 de sarcina. Stiti cumva pe ce se bazeaza aceasta hotarare ? Mentionez ca am mai intrebat doi medici care mi-au spus acelasi lucru…
Multumesc si sper intr-un raspuns cat mai curand !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 26 Octombrie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Din cele de mai sus reiese ca se poate acorda concediul de maternitate (sarcina si lauzie) si cu 84 de zile inainte de nastere, in asa fel incat sa ramana 42 de zile obligatorii dupa nastere.

3. - Daca nu se va putea asa ceva atunci exista posibilitatea sa fiti concediata si sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

4. - In cazul in care veti intra in somaj indemnizatia pentru concediul de maternitate baza de calcul este formata din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediul de maternitate.
- Veniturile din aceste 6 luni sunt formate din veniturile din indemnizatia pentru CCC1, din indemnizatia de somaj si din eventuale concedii medicale.
- Indemnizatia pentru CCC2 va avea ca baza de calcul veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), venituri din indemnizatia pentru CCC1, din indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale si din indemnizatia pentru concediul de maternitate.

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot intra din ccc1 in ccc2 fara sa merg la serviciu? e_rainbow_love e_rainbow_love Am un copil si sunt in concediu de crestere. La anul in Dec. mi se incheie concediu maternal dar planuiesc sa raman din nou insarcinata si vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului lacramioaraepure lacramioaraepure Buna ziua! Sunt mamica unui copil de 1 an si 11 luni care pe data de 9 iulie va implini 2 ani9. Pe data de 6 iunie 2014 m-am intors la serviciu. Sunt ... (vezi toată discuția)