avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Renuntarea la concediul de maternitate in timpul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical

Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina cu zece zile mai devreme decat termenul nasterii. Concediul pre si postnatal insumeaza 126 de zile, adica 3-4 luni. Eu nu vreau sa iau acest concediu pentru ca as lua o suma de bani si mai mica decat somajul (413lei), adica 85% din el. Pot prelungi somajul cu acele zece zile printr-un concediu medical sau sunt obligata sa iau pre si postnatalul? Sau cumva nu mi se va mai acorda indemnizatia de crestere copil de 600 lei in cazul renuntarii la concediul pre/postnatal?
O alta nedumerire: se poate lua cumva pre si/sau postnatalul dupa cei doi ani de concediu/indemnizatie crestere copil? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: pussicata , utilizator 16:37, 15 Aprilie 2013
1. Puteti sa faceti si asa cum spuneti dvs. dar nu stiu daca un medic va poate da un certificat medical pe un diagnostic oarecare atata timp cat va poate da conecdiu de maternitate.

2. - Nu sunteti obligata sa intrati in conecdiu de maetrnitate dar este spre binele dvs. si al copilului sa o faceti.
- Sanatatea dvs. si a copilului valoreaza mai mult decat orice suma de bani.

3. Singura obligatie a dvs. este sa luati concediu postnatal de minimum 42 de zile.

4. Iata ce spune OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

5. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art. 4. - (1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu


6. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

7. - Concediul de maternitate (ca si orice alt concediu medical) si concediul crestere copil (CCC) suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa expirarea acestor concedii.
- In acest fel, dupa CCC, daca nu va gasiti un loc de munca, mai puteti beneficia o perioada de indemnizatie de somaj.

8. Dupa cum ati citit mai sus concediul de maternitate (sarcina si lauzie) nu se poate lua dupa CCC (!?) ci numai imediat inainte si imediat dupa nastere, in conditiile OUG 158/2005.

9. Indemnizatia pentru CCC nu are legatura cu concediul de maternitate numai ca ea nu se acorda mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal roxana11277 roxana11277 Buna ziua, concediul prenatal/postnatal am inteles ca se plateste de catre angajator, daca eu am poprire pe salariu asta inseamna ca se executa poprirea si iau ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raira raira Buna ziua! Incepand din 24.01.2013 sunt in somaj. in martie am ramas insarcinata, iar din 01.07.2013 sunt in concediu medical. in prezent am 32 de saptamani si ... (vezi toată discuția)