1. Legea nu va obliga decat la efectuarea a cel putin 42 de zile de concediu postnatal.
OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...
Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
Normele de aplicare a OUG 158/2005
Art. 4.
(1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
2. Prin urmare, puteti beneficia de concediu de risc maternal pana nasteti , dupa care sa va luati cele 126 de zile de concediu de maternitate.
3. Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditia de stagiu de cotizare.
Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul (respectiv media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar).
4. Indemnizaţia lunară pentru CCC este stabilita în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.(1063 lei).
La stabilirea indemnizatiei pentru CCC se ia in considerare si indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale, indemnizatia pentru concediul de maternitate.
Conform Codului Fiscal, art.76 alin.1, indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă sunt considerate venituri din salarii.
Puteti lua zilele de concediu de maternitate (pre si postnatal) integral dupa nastere; 42 de zile sunt oricum obligatorii post-natal. Asadar, puteti sta in risc maternal pana la momentul nasterii.
Avand in vedere faptul ca doriti sa intrati in risc maternal incepand cu saptamana 22, inseamna ca pana la termen va raman 126 de zile (18 saptamani x 7 zile), deci concediul de risc maternal de 120 de zile nu va este suficient. Intrucat nu puteti sti cu exactitate data nasterii nici macar in cazul unei cezariene programate (se poate declansa travaliul inainte de data programata), recomandarea mea ar fi sa ramaneti in risc maternal un maxim de 16 saptamani (ideal ar fi 14 sau 15), pentru ca in restul intervalului pana la nastere sa va aflati in concediu de maternitate.
O alta varianta ar fi sa beneficiati de concediu medical obisnuit pentru aproximativ 21 de zile (saptamanile 22,23,24) si in continuare de risc maternal pana la nastere, astfel incat, concediul de maternitate sa va ramana integral post-partum.
In perioada in care va regasiti in incapacitate temporara de munca (concedii medicale de orice natura: obisnuite, risc maternal, de maternitate) beneficiati de indemnizatie de incapacitate temporara de munca, indemnizatie ce constituie venit si deci baza de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului.