avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concedii maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concedii maternitate

1) care sunt concediile si cand pot fi luate de catre o gravida?
2) concediul pentru risc maternal poate sa includa si concediul pre-natal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:04, 4 Iulie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
...

2. Concediul de risc maternal nu include si nu se suprapune cu concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ... Bmihela Bmihela Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ca sunt 2 tipuri de concedii in timpul sarcini unul este risc de sarcina de 120 de zile pe care ... (vezi toată discuția)
De cat concediu pot beneficia inainte de a naste? micutzulurs micutzulurs Buna seara, De cat concediu pot beneficia inainte de a naste daca locul de munca imi poate afecta sarcina? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu medical gravida niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca o gravida trebuie sa mai aduca concediu medical si dupa ce naste si daca da, cat timp. Multumesc (vezi toată discuția)