avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ...

Buna ziua.
Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ca sunt 2 tipuri de concedii in timpul sarcini unul este risc de sarcina de 120 de zile pe care il poti lua cand vrei in cursul sarcinii si unul risc maternal de 126 de zile care trebuie împărțit in concediu prenatal si concediu postnatal. Informațiile pe care le știu sunt corecte sau greșesc.
Deoarece cei de la muncă ma obligă sa il iau pe cel de 126 de zile riscul maternal, dar acesta nu imi ajunge pana la data nașterii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:00, 30 August 2021
1. Concediu de risc maternal se acorda in conditiile OUG 96/2003 si poate fi acordat :
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru salariatele gravide;

b) după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, pentru salariatele gravide, în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.


2. Concediul de maternitate (pre si postnatal) pe o perioadă de 126 de zile calendaristice.
Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

Procedura de obtinere si acordare a concediului de risc maternal
www.avocatnet.ro/forum/discu...

www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal AlexaMB AlexaMB Buna seara, De la dep. de HR mi-a fost inmanata informarea cu privire la protectia maternitatii la locul de munca,in care imi este recomandat concediu de risc ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal-perioda tyas tyas Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 25, medicul de specialitate mi-a recomandat repaus la pat pana la nastere, avand in vedere ca am obtinut sarcina dupa ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc VasiAndreea91 VasiAndreea91 Buna ziua! La multi ani și un an nou fericit! Va rog sa mă ajutați cu o îndrumare, daca se poate! Sunt însărcinată în 19 săptămâni și ... (vezi toată discuția)