avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediul de risc
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediul de risc

Buna ziua!

La multi ani și un an nou fericit!

Va rog sa mă ajutați cu o îndrumare, daca se poate!
Sunt însărcinată în 19 săptămâni și jumătate. Medicul ginecolog mi-a recomandat concediu de risc. Acesta mi-a fost eliberat încă de când aveam 18 săptămâni, de către.medicul de familie.
Am întrebat atât medicul ginecolog, cât și medicul de familie asupra perioadei minime de eliberare a concediului de risc Ambii mi-au spus că începând cu săptămâna 16, acesta se poate elibera.
La serviciu mi s-a comunicat că începând cu săptămâna 20 pot beneficia de concediu de risc, conform informarii privind protectia maternității la locul de munca, ce mi-a fost eliberată de la serviciu. Doar că în acea informare, se specifica următoarele: " Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal pe o perioadă de maxim 120 zile (permise de legislație) , până la eliminarea riscului existent pentru evoluția sarcinii, sănătății fătului sau sănătății salariatei gravide , până cel mult în a 63-a zi anterioara datei estimate a nașterii copilului , respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate prenatal ( se poate depăși aceasta dată numai dacă gravida nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de de concediu prenatal conform legii) ". Nu se specifica in respectiva informare despre acea perioadă de 20 săptămâni.
Poate exista vreun risc sa nu îmi fie plătită perioada de până în cele 20 de săptămâni de sarcină?
Ce pot face in acest caz?

Va rog sa ma ajutați cu un răspuns în cel mai scurt timp posibil!
Va mulțumesc frumos, anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 14:40, 7 Ianuarie 2020
Buna ziua,
OUG 96/2003, art. 10, alin 2 spune
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 16
Pentru protecția sănătății lor și a copilului lor, după naștere, salariatele au obligația de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie, în condițiile prevăzute la art. 2 lit. g) și în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
OUG 158/2005,art. 24 spune
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
(2) Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situația copilului născut mort sau în situația în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizația de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

De aici rezulta ca aveti dreptul la 120 de zile de concediu pentru risc maternal si maxim 84 de zile de concediu prenatal ( sunteti obligata sa efectuati cel putin 42 de zile de concediu postnatal-de lauzie din cele 126 cat insumeaza concediul maternal)
120+84 insumeaza 204 de concediu, adica vreo 29 de saptamani de sarcina
Cum o sarcina are durata de vreo 40 de saptamani...rezulta ca puteti beneficia de Concediul pentru risc maternal incepand cu sapt. 11-12 de sarcina.
Printati ce am scris mai sus si mergeti cu ele la firma si medic, daca considerati ca vor fi probleme in acordarea acestui concediu.
Sarcina usoara!
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2020
Ionut.ion, utilizator
Buna ziua!

Va mulțumesc frumos pentru răspunsul prompt! Îmi este de foarte mare ajutor!

O zi minunată!
Cu placere!
In, caz ca nu doresc sa va platesca acest concediu puteti depune o sesizare la Casa judeteana de sanatate.

Poate reveniti cu raspunsul dumnealor si cum s-a rezolvat situatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ... Bmihela Bmihela Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ca sunt 2 tipuri de concedii in timpul sarcini unul este risc de sarcina de 120 de zile pe care ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Anasrl Anasrl Bună ziua! De la serviciu mi s-a eliberat un raport de evaluare de 120 de zile de concediu cu risc material semnat de medicină muncii. L am dus la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal AlexaMB AlexaMB Buna seara, De la dep. de HR mi-a fost inmanata informarea cu privire la protectia maternitatii la locul de munca,in care imi este recomandat concediu de risc ... (vezi toată discuția)