avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Buna seara,
De la dep. de HR mi-a fost inmanata informarea cu privire la protectia maternitatii la locul de munca,in care imi este recomandat concediu de risc maternal.
Am luat legatura cu doctorita de familie,iar aceasta mi-a dat concediu pe luna in curs.( in prima faza nu a vrut sa imi ofere acest co. deoarece nu isi mai aducea aminte exact daca exista un anumit numar de saptamani de la care se poate lua acest tip de concediu si ma punea sa intru in legatura cu medicina muncii in conditiile in care avea informarea din partea lor in fata).
Aceasta mi-a solicitat pentru lunile ce urmeaza aceasta informare revizuita,iar cei de la dep. de hr mi-au comunicat ca nu imi pot oferi acel doc. lunar.
Cine are dreptate?
Nu ma pot intelege nici cu unii,nici cu altii.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 28 Septembrie 2023
AlexaMB, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:55, 29 Septembrie 2023
Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate din 05.01.2018
Sect. a 6-a Concediul și indemnizația de risc maternal
Art. 49. -
Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă,
aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 50. -
Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

Art. 51. -
Cuantumul brut lunar al indemnizației de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 52. -
Indemnizația de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 53. -
Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de asigurare.

Detalii gasiti aici
- www.avocatnet.ro/forum/discu...

- www.avocatnet.ro/forum/discu...
O sarcina normala are cam 40 de saptamani, adica vreo 280 de zile ( asa spune Google...)

Concediul pentru risc maternal poate avea maxim 120 de zile.
Concediul maternal poate avea maxim 126 de zile, din care 42 sunt obligatorii a fi luate dupa nastere, concluzie raman 84 de zile ce pot fi luate inainte de nastere.

280 zile ( cat dureaza sarcina)- 120 zile ( concediul pentru risc maternal)- 84 ( concediul prenatal-inainte de nastere)= 76 de zile

Teoretic, concediul pentru risc maternal se poate lua dupa ziua 76 de sarcina ( cam la inceputul saptamanii 12 de sarcina).

Si aceste zile de concediu, din cate cunosc. nu sunt influentate de alte concedii luate inainte ( pentru boala obisnuita, etc.).
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2023
Ionut.ion, utilizator
Concediu de risc maternal se acorda :
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru salariatele gravide;

b) după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele care au nascut recent sau care alapteaz, în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal lucretiav lucretiav cum pot obtine concediu de risc maternal.ce treuie sa fac (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua , momentan sunt în CCC pana la data de 6.02.2019 ! Sunt insarcinata intr- o luna , întrebarea mea este dacă pot beneficia de concediu risc ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in timpul sarcinii log_in log_in buna ziua, sunt insarcinata in sapt 21 si am o sarcina cu riscuri. in ultimele 12 luni am beneficiat de 55 de zile de concediu medical 25 de zile de la medicul ... (vezi toată discuția)