avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal-perioda
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal-perioda

Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 25, medicul de specialitate mi-a recomandat repaus la pat pana la nastere, avand in vedere ca am obtinut sarcina dupa 7 fiv-uri... cei responsabili de la resurse umane, inclusiv si medicul de medicina muncii mi-au eliberat un raport pt risc maternal pana la nastere. Intrebarea mea este daca pot sta in risc maternal pana la nastere (SF iulie 2019). Dupa care, pot sa iau dupa nastere cele 126 zile pre-post natal? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2019
tyas, utilizator
Cel mai recent răspuns: tyas , utilizator 17:26, 7 Aprilie 2019
Concediul de risc maternal se poate acorda pe o perioadă ce nu poate depăși cumulate 120 de zile.

In speta, puteti sta in risc maternal pana la nastere, dupa care, sa luati cele 126 zile de concediu de maternitate.
Multumesc mult!
Cf OUG nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă
„1. "Concediul de risc maternal se acordă pe Durante care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;


Intrebarea mea este:
La pct a) se subintelege ca Nu pot sta Pana la nastere in risc?
Sau se face referire la altceva?

2.
Si perioada acordata pentru risc este considerata (de ex: de pe 15 aprilie -25 iulie)ca perioada de cotizare si va fi luata in considerare la pre si postnatal?

Vreau sa fiu sigura ca nu voi avea probleme daca stau in risc pana la nastere ....
Va multumesc din suflet!
OUG 96/2003
art.10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9 alin. (2), salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);

b) după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, până la 3 ani.
....

Prin urmare, concediul de risc maternal se poate lua înainte de data solicitării concediului de maternitate.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediu risc de alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate / risc maternal (?) habar habar Buna ziua Am si eu o nelamurire . Sotia este insarcinata si nu se simte bine si am dori sa intre in concediu dar m-am pierdut putin in termeni. Stiu ca ... (vezi toată discuția)