avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate / risc maternal (?)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate / risc maternal (?)

Buna ziua

Am si eu o nelamurire . Sotia este insarcinata si nu se simte bine si am dori sa intre in concediu dar m-am pierdut putin in termeni. Stiu ca inainte de nastere exista concediu de maternitate si concediu de risc maternal. Data posibila a nasterii este in aprilie 2018

Concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice, se acorda pe baza de certificat medical de la medicul de familie. Sotia si medicul hotarasc cand incepe acest concediu, care se plateste cu 85% din media veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare. Regule este cu 63 de zile inainte de nastere, dar nu e batuta in cuie. Angajatorul plateste indemnizatia aferenta concediului de maternitate, in zilele de plata a salariului.

Eu ce nu inteleg este daca acest concediu de maternitate include concediul de risc maternal sau poate lua concediu de risc maternal si dupa aia sa intre in conediu de maternitate ?

Ca sa intre in concediu inainte de natere , cel de 63 zile se considera risc maternal sau poate intra fara nicio problema . Ce documente sunt necesare ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
habar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:20, 18 Noiembrie 2017
Concediu de maternitate nu include concediul de risc maternal.

Concediu de risc maternal se poate lua fie inainte de intrarea in concediu de maternitate , fie dupa data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu,

OUG 96/2003
Art.10
1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9 alin. (2), salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, până la 3 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal-perioda tyas tyas Buna ziua! Sunt insarcinata in saptamana 25, medicul de specialitate mi-a recomandat repaus la pat pana la nastere, avand in vedere ca am obtinut sarcina dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ... Bmihela Bmihela Buna ziua. Sunt însărcinată in 24 de săptămâni, eu stiu ca sunt 2 tipuri de concedii in timpul sarcini unul este risc de sarcina de 120 de zile pe care ... (vezi toată discuția)