avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu risc maternal

Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 zile pe dec,31 zile pe ian -in total=86 zile,dar a ajuns la a 31 saptamana de sarcina.ce fac? mai are pana la data probabila a nasterii 44 zile.ii pot da inca 34 zile de concediu risc maternal ca sa ajung la 120 sau ii dau concediu prenatal ?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:59, 1 Februarie 2015
1. - Daca indeplineste conditiile pentru concediu de maternitate trebuie sa ii dati concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).
- Restul de concediu de risc maternal il poate lua, daca este cazul, dupa concediul de maternitate.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

3. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 10.
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:

a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);

b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.

(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.

(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate, sarcina cu risc, concediu prenatal iulian.i iulian.i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Sotia este insarcinata.I s-a recomandat sa intre in concediu de sarcina cu risc.Va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal si concediu prenatal feliciaburducea feliciaburducea Buna ziua, Ma intereseaza daca pot sa-mi iau inainte de a naste atat concediu prenatal ( 120 zile) cat si cel de risc maternal ( inca 120 zile) , in total ... (vezi toată discuția)