avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal si concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal si concediu prenatal

Buna ziua,

Ma intereseaza daca pot sa-mi iau inainte de a naste atat concediu prenatal ( 120 zile) cat si cel de risc maternal ( inca 120 zile) , in total 240 zile? Am niste conditii de munca inacceptabile si as dori sa stau cat mai putin la lucru inainte de a naste.
Imi spuneti va rog daca se poate sa le iau pe amandoua inainte de nastere, sau daca apelez la unul, se exclude celalalt?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:32, 23 Iulie 2015
1. Puteti lua intai concediul de risc maternal (120 de zile) apoi concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. Este obligatoriu insa sa luati cel putin 42 de zile de conecdiu de lauzie = postnatal.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Inca o intrebare va rog, am uitat sa o adresez in primul mesaj: cine poate sa-mi dea concediul de risc maternal: doctorul ginecolog sau pot sa-l iau si de la doctorul de familie?
Multumesc anticipat

Va doresc o saptamana usoara!
Oricare dintre cei doi medici va poate acorda concediul de risc maternal in conditiile prevazute de OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la lpcul de munca:

Art. 5. - (1) Pentru toate activitãţile susceptibile sã prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncã, a cãror listã este prevãzutã în anexa nr. 1, angajatorul este obligat sã evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncã natura, gradul şi durata expunerii salariatelor prevãzute la art. 2 lit. c)-e), în scopul determinãrii oricãrui risc pentru securitatea sau sãnãtatea lor şi oricãrei repercusiuni asupra sarcinii ori alãptãrii.
(2) Evaluãrile prevãzute la alin. (1) se efectueazã de cãtre angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor se consemneazã în rapoarte scrise.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. FIti amabil, m-am informat pe internet despre actele pentru concediu crestere copil, dar nu am gasit niciunde urmatoarea informatie: când trebuie sa anunt ce varianta aleg de 1 an sau 2 ani de crestere copil, pe cine anunt ( banuiesc ca angajatorul) si ce acte trebuie sa depun pentru a anunta aceasta alegere.

Va multumesc!
1. - Varianta de concediu crestere copil (CCC) o alegeti dvs.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului (depinde ce varianta alegeti).
- Varianta pe care o alegeti initial nu se mai poate schimba pe parcursul efectuarii CCC.

2. Angajatorul emite decizia de suspendare a CIM.

3. Pentru a a primi indemnizatia pentru CCC trebuie sa depuneti la Primarie urmatoarele acte:

• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;

4. - Actele de mai sus sunt cu caracter general, unele dintre ele pot sa nu fie necesare in cazul dvs.
- De la Primarie puteti solicita lista cu actele necesare specifice situatiei dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate ContSters367675 ContSters367675 Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, sarcina cu risc, concediu prenatal iulian.i iulian.i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Sotia este insarcinata.I s-a recomandat sa intre in concediu de sarcina cu risc.Va rog sa ma lamuriti ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)