avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate, sarcina cu risc, concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate, sarcina cu risc, concediu prenatal

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii.
Sotia este insarcinata.I s-a recomandat sa intre in concediu de sarcina cu risc.Va rog sa ma lamuriti ce prevede legislatia in cazul femeilor insarcinate.
Cate zile de concediu are dreptul in sarcina cu risc?De cand?
Cate zile de concediu prenatal are dreptul?Din ce luna?
Cine hotaraste si cine aproba intrarea in concediu de risc?
Ce indemnizatie va avea in perioada de concedii?
Ce indemnizatie va avea in concediul de crestere copil?
Eventual daca puteti sa imi recomandati cateva articole legislative pe care s ale citesc.

Multumesc anticipat
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ 96/2003
privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã
art.2
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit. c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariate.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.

Art. 11. - (1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza cãrora se datoreazã contribuţia individualã de asigurãri sociale.



OUG 158/2005
privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.



1.Concediul pentru risc maternal se acorda de medicul de familie sau medicul specialit.Durata maxima este de 120 zile.Cuantumul este de 75%
2.Concediul pre+postnatal impreuna au 126 zile, obligatoriu 42 zile dupa nastere.
3.Concediul prenatal si postnatal se acorda de medicul de familieCuantumul sau este de 85%
4. in ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei CCC aceasta depinde cum optati pentru un an sau 2..
Daca optati pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an sotia va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
Daca optati pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani veti primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.


Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
ela david, utilizator
Multumesc frumos pentru promtitudine si complexitate.
Daca imi spuneti si ce indemnizatie primeste daca alege varianta de un an, va multumesc f mult.
Cititi ultima parte a mesajului anterior.Tocmai am editat mesajul pentru a adauga si aceasta informatie.:)
iulian.i a scris:

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii.
Sotia este insarcinata.I s-a recomandat sa intre in concediu de sarcina cu risc.Multumesc anticipat
,,,,,,,,



Concediu pt. sarcina cu risc nu exista,daca este sarcina cu probleme ,,se acorda concediu medical pt. incapacitate temporara de munca.
Daca va gandeati la concediul de risc maternal,acesta este un tip de cm care are legatura directa si stricta cu conditiile de munca ,adica cu un risc pt. sarcina existent la locul de munca, fie prezenta de agenti fizici,chimici,biologici,fie program in tura de noapte
si care nu poate fi evitat prin anumite masuri luate de angajator,caz in care se poate solicita
si acorda acest tip de concediu.Durata totala a acestui concediu este de 120 de zile.
Pt. aceasta locul de munca trebuie evaluat si sotia sa primeasca si sa ia la cunostinta printr-o informare.
Sotia poate insa solicita cm de boala pt. sarcina cu probleme (cod 01) pana in luna a 7 a(saptamana 32 de sarcina)cand medicul de familie poate sa inceapa sa-i acorde concediul de maternitate prenatal,cele 63 de zile legal prevazute pana la nastere.Dupa nastere va beneficia de concediu de maternitate postnatal,de 63 de zile.


Daca sunteti interesat totusi de c.de risc maternal,va recomand sa cititi OUG96/2003,precum si normele de aplicare aprobate de HG537/2004
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Buna seara ,va prezint o situatie ,eu sunt in concediu prenatal care se incheie in martie 2019 ,sunt insarcinata cu cel de -al doilea copil si am o sarcina cu risc maternal ,as putea beneficia de medical ,ce acte trebuie intocmite ,unde trebuie depuse si cu cat timp inainte sa termin prenatalul la primul copil ,mentionez ca as vrea sa beneficiez de prenatal si la cel de -al doilea copil , termenul de nastere fiind in iulie 2019 ?
Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2019
Ana Georgiana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)
Cateva lamuriri pentru gravidute va rog :) Marioara2011 Marioara2011 Sunt o graviduta care intentioneaza de la data de 1 Septembrie sa intre in concediu de risc maternal. La acea data voi fi in saptamana a 22-a cea ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de risc maternal? DRoxana29 DRoxana29 Buna ziua, sunt insarcinata in 3 luni. Starea mea de sanatate nu este tocmai una foarte buna. Mi-am propus la 4 luni de sarcina sa raman in Risc Maternal, ... (vezi toată discuția)