avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Incepand din 24.01.2013 sunt in somaj. in martie am ramas insarcinata, iar din 01.07.2013 sunt in concediu medical. in prezent am 32 de saptamani si as dori sa stiu daca pot intra in concediu prenatal (data probabila a nasterii fiind 11.12.2013). daca pot intra in concediu prenatal cine imi elibereaza acest concediu? medicul de familie sau medicul specialist?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 14 Octombrie 2013
1. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Primul certificat de concediu prenatal il elibereaza medicul curant ginecolog sau medicul de familie dupa care celelalte sunt eliberate de medicul de familie.

6. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate din somaj sanda1956 sanda1956 sunt somera si gravida in luna a 7-a. pot intra in concediul prenatal/ Somajul se termina pe 12 octombrie, iar eu ar trebui sa nasc la sarsitul lunii. Pot ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in timpul somajului danam82 danam82 Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul prenatal in timpul somajului. Sunt insarcinata in luna a 7 a si cand pot sa -mi depun ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal lulu_79 lulu_79 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara. Sunt deja in luna a opta iar pe 15-17 decembrie ar trebui sa nasc. Vroiam sa stiu care sunt conditiile pentru ... (vezi toată discuția)