avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul prenatal in timpul somajului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul prenatal in timpul somajului

Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul prenatal in timpul somajului. Sunt insarcinata in luna a 7 a si cand pot sa -mi depun concediul prenatal.trebuie sa mi-l dea dr de fam sau dr care imi monitorizeaza sarcina? Acest concediu imi intrerupe somajul? Si cum se calculeaza avand in vedere ca eu iau somaj dupa ce am absolvit facultate de stat la zi adica 250 de lei lunar? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 16:11, 19 Martie 2014
1. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. - De concediu de maternitate benficiati daca aveti cel putin o luna de somaj indemnizat inainte de luna in care intrati in concediu de maternitate.
- Primul certificat medical il da medicul curant ginecolog sau medicul de familie iar in continuare, pana la 126 de zile, certificatele medicale sunt eliberate de mediul de familie.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul, deci cam 85% din 250 lei.

6. Dar puteti sa luati concediu de maternitate numai pana la a 42-a zi de la nasterea copilului dupa care puteti solicita indemnizatie pentru CCC care este de 600 lei lunar (la care se mai adauga si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar).

7. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...


Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Veti primi conced prenatal (sarcina) in baza certificatului medical eliberat de medicul de familie. Cu acest certificat va prezentati la AJOFM ceea ce va intrerupe somajul pe perioada conced medical. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot sa intru in concediu prenatal? mihaelatucaliuc mihaelatucaliuc Buna seara, As dori sa stiu, in conditiile unei sarcini normale, cand se poate intra in prenatal? Legea prevede 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raira raira Buna ziua! Incepand din 24.01.2013 sunt in somaj. in martie am ramas insarcinata, iar din 01.07.2013 sunt in concediu medical. in prezent am 32 de saptamani si ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)