avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cand pot sa intru in concediu prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cand pot sa intru in concediu prenatal?

Buna seara,

As dori sa stiu, in conditiile unei sarcini normale, cand se poate intra in prenatal? Legea prevede 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa, insa daca gravida doreste, poate lua 84 zile inainte, cu conditia opririi a 42 zile pentru lauzie. Insa, vine medicul de familie si imi spune ca nu mi se poate da prenatal decat din saptamana 32. Cum e pana la urma? Am cunostinte intrate si la 6 luni jumate in prenatal, cu sarcina normala, pentru ca asa au dorit.#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:46, 20 Septembrie 2018
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 43. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

3. - Asadar legislatia nu prevede obligativitatea de a lua concediu de maternitate incepand cu saptamana 32 de sarcina.
- Puteti sa luati concediu de maternitate asa cum doriti dvs., adica 84 + 42.
- Poate medicul de familie ori nu cunoaste prevederile legale ori crede ca este mai bine pentru dvs. si copil sa luati concediu de maternitate asa cum spune el.
- Discutati cu el aratati-i textele de lege si poate intelege ce doriti dvs.
Buna ziua,

Dupa ce am mai vb cu doctorul, mi se spune ca, de fapt, abia imi poate da din sapt 36...pe motiv ca sarcina se naste intre saptamanile 38-40..., insa eu personal nu cunosc pe absolut nimeni sa fi nascut la termenele astea, ci la 9 luni (fie mai devreme) sau maxim 1 sapt dupa -adica 37 saptamani. De asemenea, cica legea este pentru cazuri speciale (sarcini cu risc), dar nu specifica nicaieri treaba aceasta.
1. Medicul inventeaza ceva ce nu este prevazut in lege.
2. Faceti o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate penru ca medicul refuza sa va elibereze certificat medical pentru concediu de maternitate.
3. - Pentru primul certificat puteti apela si la medicul ginecolog care v-a avut in evidenta pe timpul sarcinii (sau alt ginecolog).
- Acest prim certificat il duceti si la medicul de familie sa il ia in evidenta si tot el va elibera celelalte certificate medicale, in continuare, pana se implinesc cele 126 de zile.
Medicul ginecolog spune ca imi poate da doar daca sarcina este cu probleme, caz in care trebuie sa ma interneze si in spital...
In mesajul precedent v-am recomandat sa sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal iuliaiulia01 iuliaiulia01 Buna ziua, care este durata minima a concediului prenatal, respectiv postnatal? in acest timp se plateste indemnizatie, in ce procentaj? si cine o suporta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru concediul de maternitate danaoprea89 danaoprea89 Buna seara! M-ar interesa cum se calculeaza indemnizatia pt concediul maternal(prenatal si postnatal)?Mentionez ca salariul meu brut este 750 ron...si la cate ... (vezi toată discuția)
Concediu de lauzie obligatoriu roxyyana roxyyana Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul ... (vezi toată discuția)