avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal/postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal/postnatal

Buna ziua,
care este durata minima a concediului prenatal, respectiv postnatal? in acest timp se plateste indemnizatie, in ce procentaj? si cine o suporta angajatorul sau statul?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 8 Martie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
...

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
...

ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.


2. - Asadar durata minima ar fi cele 42 de zile de postnatal (lauzie).
- Indemnizatia este platita de angajator care o recupereaza apoi, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


3. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2016 acest castig prognozat este de 2.681 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2681 x 35% = 938 lei
938 x 10,5% = 98 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 98 lei.
Acesti 98 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 98 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 98 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.

Conform art. 62 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


Multumesc mult pentru informatii. O alta nelamurire mai am: concediul de odihna la care are dreptul angajata, se calculeaza si pentru perioada de concediului pre/postnatal? sau numai pentru perioada lucrata efectiv, inainte de concediu de maternitate?
1. Concediul de odihna se acorda si pentru perioadele de concedii medicale, concediu de maternitate, de risc maternal si de ingrijire copil bolnav fiind considerate perioade de activitate prestata.

2. Din Codul muncii:

Art. 145
...
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
...
Si cum se vor lua? daca dupa concediu de maternitate o sa intre in concediu de crestere copil? sau se pot lua intre cele 2 concedii? sau se pot compesa in bani?
Multumesc mult ca ma lamuriti
1. Concediul de odihna se poate lua oricand doriti dar cu acordul angajatorului.

2. Compensarea in bani a concediului de odihna este posibila numai in cazul incetarii contractului individual de munca (CIM).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu andreeachireaa andreeachireaa sunt in concediu de maternitate si sunt curioasa cati banuti iau pe el? (vezi toată discuția)
Plata concediul medical dorinel_84 dorinel_84 buna ziua,am si eu o nelamurire..cu cat se plateste concediul medical de sarcina?sotia mea de la 1dec 2015 este in cm iar zilele acestea trebuie sa ia banii pe ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediu prenatal monica.mistretu@yahoo.com monica.mistretu@yahoo.com Buna ziua.Sunt medic veterinar si lucrez la stat.Am intrat in cele 126 de zile pe 17.12.2015 .Mentionez ca am avut salariu brut pana in luna noiembrie 1242ron ... (vezi toată discuția)