avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata concediul medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata concediul medical

buna ziua,am si eu o nelamurire..cu cat se plateste concediul medical de sarcina?sotia mea de la 1dec 2015 este in cm iar zilele acestea trebuie sa ia banii pe luna trecuta si suntem curiosi si nelamuriti cat ar lua salariul avand brutul de 1050 iar net de 777...codul pe cm este 995...Va multumim
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:20, 7 Ianuarie 2016
Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2681 x 35% = 938 lei
938 x 10,5% = 98 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 98 lei.
Acesti 98 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 98 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 98 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.

Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu andreeachireaa andreeachireaa sunt in concediu de maternitate si sunt curioasa cati banuti iau pe el? (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediu prenatal monica.mistretu@yahoo.com monica.mistretu@yahoo.com Buna ziua.Sunt medic veterinar si lucrez la stat.Am intrat in cele 126 de zile pe 17.12.2015 .Mentionez ca am avut salariu brut pana in luna noiembrie 1242ron ... (vezi toată discuția)
Prenatal / postnatal laura25gabi laura25gabi Buna ziua, Urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii iunie , pana pe 7 ian am fost angajata la o firma iar din 8 ian mi-am bagat cartea de munca la cumnatul meu pe ... (vezi toată discuția)