Buna seara! M-ar interesa cum se calculeaza indemnizatia pt concediul maternal(prenatal si postnatal)?Mentionez ca salariul meu brut este 750 ron...si la cate zile de postnatal am dreptul?Am nascut inainte de termen si mi-au ramas 63 zile de postnatal, dar contabila firmei la care am lucrat zice ca am dreptul la numai 42 de zile nu am voie mai multe zile, desi eu vroiam sa-mi iau 45 zile si apoi sa-mi depun actele pt CCC...Va multumesc!:)
1. - Contabila de care vorbiti nu cunoaste prevederile legale si este bine sa citeasca actele normative.
- Legislatia spune ca acele 42 de zile reprezinta minimul de zile pentru concediul postnatal, deci poate fi si mai mare de 42 de zile.
2. Concediul de maternitate are 126 de zile si dvs. puteti beneficia de toate aceste zile indiferent cum sunt ele impartite intre prenatal si postnatal, indiferent daca nasteti la termen sau nu.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
4. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute (pentru care s-a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii) din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate;
- suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc);
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm);
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada din certificatul medical si se obtine indemnizatia pentru concediul de maternitate;
- Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate si ea difera de la o luna la alta in functie de numarul de zile lucratoare.
5. Indemnizatiile lunare pentru concediul de maternitate sunt platite de angajator dar ele sunt recuperate in totalitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Va multumesc frumos pt informatii...as mai avea o intrebare, daca pe cntractul de angajare imi este trecut salariul de baza lunar brut 750 ron, se poate ca pe fluturasul de salar si pe statul de plata salariul brut sa fie de exemplu 609 ron?si sa mi se treaca la salariul de incadrare cei 750 ron?va multumesc!:">
1. Este posibil ca pe statul de plata sa fie un salariu brut mai mic (daca nu ati lucrat toata luna sau ati avut concedii medicale, absente etc.) sau mai mare daca ati avut si alte sume (cum ar fi tichetele de masa).
2. - Brutul care se ia in calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate este cel pentru care s-a platit cota de contribuie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- Aici ar trebui sa va lamureasca contabila firmei.