avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre si post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre si post natal

Buna seara,

Am incercat sa deslusesc misterul singura, insa am gasit atatea variante pe atatea forumuri, incat nu mai stiu ce este de actualitate si ce informatie este corecta. Din acest motiv, apelez la dvs in dorinta de a gasi raspunsuri corecte si pe care sa ma pot baza 100%.

Astfel:

1. Inteleg ca perioada de concediu pre si post natal este de 126 de zile si se poate lua fie 63 + 63; fie mai putin pre si diferenta pana la 126 post. Am mai citit undeva cum ca obligatorii ar fi numai zilele de post-natal si anume minim 42 de zile (adica pot sa nu iau nicio zi pre si sa iau doar 42 de zile post natal?).

2. Chiar daca iau, de ex. 14 zile de pre-natal si raman 112 zile de post-natal, pot de pune Dosaul necesar pentru indemnizatie din ziua 43? (si asa am inteles ca dureaza 4 luni pana primesti indemnizatia pentru concediul de maternitate, dupa ce ai depus dosarul, asa macar as mai castiga 2 luni).

3. Aceste 126 de zile sunt platite de angajator. In ce cuantum? Salariul brut? sau sunt considerate gen CM si se platesc cu un procent (75%, 85%) - cat anume?

4. Cuantumul sumelor primite pe aceste 126 de zile (4 luni) intra in calculul indemnizatiei finale? Adica se vor lua in calcul 8 luni anterioare conform Stat de plata si restul de 4 luni conform sumelor primite in pre si post natal? Sau se iau in calcul ultimele 12 luni lucrate, pana sa intru in pre natal? Aici stiu ca se ia in calcul 85% din media ultimelor 12 luni, dar nu mai mult de 3400 de lei (optez pentru varianta de 1 an concediu de maternitate).

5. Daca mai am de luat zile de concediu de odihna, pot sa le iau imediat dupa zilele de post-natal si concediul de maternitate sa-l incep, efectiv, dupa zilele de CO? Si daca da, cat timp am voie sa stau in concediu de maternitate? 1 (un) an de la data la care intru in concediul de maternitate sau 1 an de la data la care se naste copilul?

6. Este obligatoriu sa ma intorc la munca in luna 11 de la data la care se naste copilul (am inteles ca o luna este data pentru tata fie ca vrei, fie ca nu vrei) sau ma pot intoarce cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.

Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 15 Decembrie 2015
Va puteti angaja la o alta societate, dar vechiul raport de munca va ramane neincetat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din cic - firma in faliment catalunia catalunia Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)