avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre si post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre si post natal

Buna seara,

Am incercat sa deslusesc misterul singura, insa am gasit atatea variante pe atatea forumuri, incat nu mai stiu ce este de actualitate si ce informatie este corecta. Din acest motiv, apelez la dvs in dorinta de a gasi raspunsuri corecte si pe care sa ma pot baza 100%.

Astfel:

1. Inteleg ca perioada de concediu pre si post natal este de 126 de zile si se poate lua fie 63 + 63; fie mai putin pre si diferenta pana la 126 post. Am mai citit undeva cum ca obligatorii ar fi numai zilele de post-natal si anume minim 42 de zile (adica pot sa nu iau nicio zi pre si sa iau doar 42 de zile post natal?).

2. Chiar daca iau, de ex. 14 zile de pre-natal si raman 112 zile de post-natal, pot de pune Dosaul necesar pentru indemnizatie din ziua 43? (si asa am inteles ca dureaza 4 luni pana primesti indemnizatia pentru concediul de maternitate, dupa ce ai depus dosarul, asa macar as mai castiga 2 luni).

3. Aceste 126 de zile sunt platite de angajator. In ce cuantum? Salariul brut? sau sunt considerate gen CM si se platesc cu un procent (75%, 85%) - cat anume?

4. Cuantumul sumelor primite pe aceste 126 de zile (4 luni) intra in calculul indemnizatiei finale? Adica se vor lua in calcul 8 luni anterioare conform Stat de plata si restul de 4 luni conform sumelor primite in pre si post natal? Sau se iau in calcul ultimele 12 luni lucrate, pana sa intru in pre natal? Aici stiu ca se ia in calcul 85% din media ultimelor 12 luni, dar nu mai mult de 3400 de lei (optez pentru varianta de 1 an concediu de maternitate).

5. Daca mai am de luat zile de concediu de odihna, pot sa le iau imediat dupa zilele de post-natal si concediul de maternitate sa-l incep, efectiv, dupa zilele de CO? Si daca da, cat timp am voie sa stau in concediu de maternitate? 1 (un) an de la data la care intru in concediul de maternitate sau 1 an de la data la care se naste copilul?

6. Este obligatoriu sa ma intorc la munca in luna 11 de la data la care se naste copilul (am inteles ca o luna este data pentru tata fie ca vrei, fie ca nu vrei) sau ma pot intoarce cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.

Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 15 Decembrie 2015
tudorvaleriu a scris:


2. - Indemnizatia pentru concediul medical (inclusiv cel de maternitate) se achita in fiecare luna pentru luna precedenta, odata cu achitarea drepturilor salariale pentru toti angajatii.
- Daca firma intra in faliment in timp ce sunteti in concediu de maternitate veti prezen6ta certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va plati.
- Daca firma intra in faliment inainte de a intra in concediu de maternitate veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si va inregsitrati la Agentia de Somaj unde veti prezenta certificatele medicale pentru a va fi platite.





Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) - cat anume va achita? ca si angajatorul, respectiv 85% din brut-ul salariului meu calculat ca medie pe ultimele 6 luni?

Si daca este sa intru pe Somaj, ce suma va fi? Cum se calculeaza?


Multumesc,
Gillda
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul venitul brut pe cele 6 luni anterioare intrarii in concediul de maternitate si are acelasi cuantum zilnic pe toata perioada de concediu de maternitate.

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate este aceeasi indiferent de cine o plateste (CJAS sau Agentia de Somaj) si este suportata de CJAS.
malenadiva a scris:
......

Si daca este sa intru pe Somaj, ce suma va fi? Cum se calculeaza?

...


Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
art. 38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
a)incetarii raporturilor de munca;
....
(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.
(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.


Art. 39
(1)Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

a)6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b)9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c)12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2)Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a)75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b)suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3)Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a)3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b)5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c)7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d)10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4)Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.
Va multumesc mult pentru raspunsurile dvs.
tudorvaleriu a scris:

2. Indemnizatia pentru concediul de maternitate este aceeasi indiferent de cine o plateste (CJAS sau Agentia de Somaj) si este suportata de CJAS.


Buna ziua dl Tudor,

Am intrat in Concediul de Maternitate in 17.03.2015.
Intre timp, sefii au anuntat ca firma va intra in faliment.
Am inteles ca procedura de faliment nu mai implica inchiderea imediata a firmei, ca mai intai se intra in reorganizare, insa nu stiu exact ce presupune aceasta si, in acest caz, eu de unde / de la cine incasez banutii pentru Concediul de Maternitate?

De mentionat ca am de luat 126 de zile, incepand cu data de 18.03.2015, ceea ce inseamna ca vor fi aprox. 5 luni (pana undeva la jumatatea lui Iulie 2015), iar Concediul de Maternitate se elibereaza de medicul de familie lunar (momentan am primit CM pe perioada 18-31.03.2015).


Multumesc anticipat pentru ajutor.

Toate cele bune,
Gillda Popescu

Alte discuții în legătură

Revenire din cic - firma in faliment catalunia catalunia Buna ziua, situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata cu al doilea copil si la finalul concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani pentru primul ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)