Am incercat sa deslusesc misterul singura, insa am gasit atatea variante pe atatea forumuri, incat nu mai stiu ce este de actualitate si ce informatie este corecta. Din acest motiv, apelez la dvs in dorinta de a gasi raspunsuri corecte si pe care sa ma pot baza 100%.
Astfel:
1. Inteleg ca perioada de concediu pre si post natal este de 126 de zile si se poate lua fie 63 + 63; fie mai putin pre si diferenta pana la 126 post. Am mai citit undeva cum ca obligatorii ar fi numai zilele de post-natal si anume minim 42 de zile (adica pot sa nu iau nicio zi pre si sa iau doar 42 de zile post natal?).
2. Chiar daca iau, de ex. 14 zile de pre-natal si raman 112 zile de post-natal, pot de pune Dosaul necesar pentru indemnizatie din ziua 43? (si asa am inteles ca dureaza 4 luni pana primesti indemnizatia pentru concediul de maternitate, dupa ce ai depus dosarul, asa macar as mai castiga 2 luni).
3. Aceste 126 de zile sunt platite de angajator. In ce cuantum? Salariul brut? sau sunt considerate gen CM si se platesc cu un procent (75%, 85%) - cat anume?
4. Cuantumul sumelor primite pe aceste 126 de zile (4 luni) intra in calculul indemnizatiei finale? Adica se vor lua in calcul 8 luni anterioare conform Stat de plata si restul de 4 luni conform sumelor primite in pre si post natal? Sau se iau in calcul ultimele 12 luni lucrate, pana sa intru in pre natal? Aici stiu ca se ia in calcul 85% din media ultimelor 12 luni, dar nu mai mult de 3400 de lei (optez pentru varianta de 1 an concediu de maternitate).
5. Daca mai am de luat zile de concediu de odihna, pot sa le iau imediat dupa zilele de post-natal si concediul de maternitate sa-l incep, efectiv, dupa zilele de CO? Si daca da, cat timp am voie sa stau in concediu de maternitate? 1 (un) an de la data la care intru in concediul de maternitate sau 1 an de la data la care se naste copilul?
6. Este obligatoriu sa ma intorc la munca in luna 11 de la data la care se naste copilul (am inteles ca o luna este data pentru tata fie ca vrei, fie ca nu vrei) sau ma pot intoarce cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului?
Deci, eu inteleg asa: daca CCC se acorda pana la varsta de 1 an a copilului, iar din acest 1 an (12 luni) eu stau primle 2-3 luni (63-94 zile) in CM, practic CCC ramane diferenta 12-2 = 10 luni si, in orice forma, tot in 11 luni de la nasterea copilului ma introc la munca, nu? Practic, CCC se acorda pana la varsta de 1 an a copilului (respectiv 2 ani) si include si concediul post-natal, corect?
Revin cu cateva intrebari la dvs, avand in vedere ca se apropie termenul de venire pe lume a micutei mele :)
As dori sa va intreb urmatoarele:
1. Intrucat nu am luat nicio zi, pana acum, din CNL (concediu nastere si lauzie) - cele 126 de zile - pot proceda in felul urmator? Din prima zi in care voi naste sa intru cu cele 42 de zile obligatorii si apoi, din a 42-a zi sa prelungesc restul de 84 de zile?
Sau pe cate zile se acorda acest concediu?
Si cine mi-l acorda? Medicul ginecolog/ spitalul unde nasc sau medicul de familie?
2. Aceste 126 de zile (42-84) mi-ati spus ca se platesc de catre firma la care lucrez/ angajator si ca se calculeaza media pe ultimele 6 luni si se aplica 85% din brut.
Intrebarea mea este:
2.1. La ce termen se achita acest concediu? La fiecare data de 30 a lunii? Sau cand anume?
2.2. Daca firma intra in faliment, ce se intampla si cum trebuie sa procedez? Din ce anume mi se calculeaza Concediul de Nastere si Lauzie? Ce valoare va avea indemnizatia? Cine mi-o plateste?
3. Pentru CCC, care incepe imediat dupa ce intrerup CNL (fie a 43-a zi, fie a 127-a zi), mi-ati spus ca venitul va fi de max. 3400 de lei si se calculeaza media pe ultimele 12 luni, 85% din NET.
Intrebarea mea este:
3.1. In aceste "ultime 12 luni" se includ si cele 126 zile de CNL sau nu?
3.2. In cazul in care in cele 126 de zile in care eu sunt in CNL firma angajatoare intra in faliment si cele 126 de zile intra in calculul indemnizatiei pentru CCC, la ce valoare se calculeaza venitul meu pentru cele 126 de zile?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs (sper sa nu fie cazul de faliment/ inchidere a firmei angajatoare, dar vreau sa ma asigur ca stiu tot ce am de facut pentru cel mai rau caz).
1. - Daca sanatatea dvs. si a fatului va permite puteti sa nu intrati in concediul de maternitate (cele 126 de zile).
- Obligatorii sunt doar cele 42 de zile de concediu de lauzie (postnatal), dupa care puteti intra in CCC.
- Sau puteti sa intrati in concediu de maternitate (toate cele 126 de zile) incepand cu data nasterii copilului dupa care puteti intra in CCC.
- Primul certificat medical pentru concediul de maternitate il poate acorda medicul curant ginecolog (sau medicul de familie) iar celelalte sunt eliberate de medicul de familie.
2. - Indemnizatia pentru concediul medical (inclusiv cel de maternitate) se achita in fiecare luna pentru luna precedenta, odata cu achitarea drepturilor salariale pentru toti angajatii.
- Daca firma intra in faliment in timp ce sunteti in concediu de maternitate veti prezen6ta certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care le va plati.
- Daca firma intra in faliment inainte de a intra in concediu de maternitate veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si va inregsitrati la Agentia de Somaj unde veti prezenta certificatele medicale pentru a va fi platite.
3. - Pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC se au in vedere veniturile nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din salarii, din indemnizatii de concediu medical (inclusiv din concediu de maternitate).
- Indiferent ca firma intra sau nu in faliment indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate) se calculeaza la fel, conform legii.