avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa doua luni de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa doua luni de munca

buna seara!
in vara am terminat facultatea apoi am inceput sa imi scot actele pt somaj, dar intre timp m.am angajat, pt prima data, cu contract pe perioada determinata de doua luni.
acum mai pot primi somaj? sau ar mai fi ceva pasi pe care ar trebui sa ii urmez ca sa ma inregistrez ca sunt somera?
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
utilizatoare04, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:51, 14 Noiembrie 2014
Nu, pentru ca nu mai sunteti considerat absolvent si nu aveti nici stagiu de cotizare minim.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.
...

Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.8
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii sau care nu se supun potrivit legii conditiei de acreditare, in vederea medierii pentru incadrare in munca.
...

3. Dvs. ati reusit sa va incadrati in munca in aceasta perioada (chiar daca numai pentru doua luni) si nu mai puteti beneficia de indemnizatie de somaj in calitate de absolvent.

4. - Veti putea sa beneficiati de indemnizatie de somaj, in calitate de fost salariat, cand veti indeplini, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) veti inceta raporturile de munca din motive neimputabile dvs.;
b) in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

- In cazul dvs., in calitate de fost salariat, indepliniti numai conditia de la lit.a).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj si postliceala nechinate nechinate beneficiez de indemnizatia de somaj daca urmez cursurile une scoli postliceale (vezi toată discuția)
Somaj kike kike buna ziua,am terminat liceul,nu am luat bacul in vara ,am incercat in toamna si l-am picat . Am fost la somaj si mi-au refuzat ajutorul de somaj pe motiv ca ... (vezi toată discuția)