avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... analize medicale la angajare si periodice
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

analize medicale la angajare si periodice

Buna ziua
As aveo o rugaminte legat de analizele medicale care trebuiesc efectuate la angajare repectiv cele periodice , de cine sunt suportate? va rog o lege exacta , ca sa pot sa demonstrez sefului :)
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:55, 14 Ianuarie 2014
Contractul Colectiv de Munca la Nivel National 2008-2012

ART.31 (1) Patronul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea
medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea
activitatii in posturile pe care ar urma sa le ocupe sau pe care le ocupa, precum si pentru
prevenirea imbolnavirilor profesionale. Examinarea medicala este gratuita, iar cheltuielile
ocazionate de examinare se vor suporta conform legii.
Conditiile concrete urmeaza sa fie
stabilite la nivel de unitate, cu consultarea sindicatelor.

Totusi, desi se mentioneaza ca examinarea este gratuita, nu se specifica cine plateste.
Pentru detaliere este nevoie de contractul colectiv de munca aplicabil unitatii dvs, iar daca nu aveti asa ceva, de contractul colectiv la nivel de ramura.

In completare, legea 319/2006 privind sanatatea si securitatea in munca, prevede la art 13, punctul j) ca angajatorul are obligatia sa asigure controlul medical periodic, ulterior angajarii.

Codul muncii
Art. 27
(1)O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2)Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3)În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.
(4)Competenţa şi procedura de eliberare a certificatului medical, precum şi sancţiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(5)Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(6)La angajarea în domeniile sănătate, alimentaţie publică, educaţie şi în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita şi teste medicale specifice.
Art. 28
Certificatul medical este obligatoriu şi în următoarele situaţii:
a)la reînceperea activităţii după o întrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de muncă având expunere la factori nocivi profesionali, şi de un an, în celelalte situaţii;
b)în cazul detaşării sau trecerii în alt loc de muncă ori în altă activitate;
b)în cazul detaşării sau trecerii în alt loc de muncă ori în altă activitate, dacă se schimbă condiţiile de muncă;
(la data 05-Jul-2005 Art. 28, litera B. din titlul II, capitolul I modificat de Art. I, punctul 14. din Ordonanta urgenta 65/2005 )
c)la începerea misiunii, în cazul salariaţilor încadraţi cu contract de muncă temporară;
d)în cazul ucenicilor, practicanţilor, elevilor şi studenţilor, în situaţia în care urmează să fie instruiţi pe meserii şi profesii, precum şi în situaţia schimbării meseriei pe parcursul instruirii;
e)periodic, în cazul celor care lucrează în condiţii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii şi Familiei;
f)periodic, în cazul celor care desfăşoară activităţi cu risc de transmitere a unor boli şi care lucrează în sectorul alimentar, zootehnic, la instalaţiile de aprovizionare cu apă potabilă, în colectivităţi de copii, în unităţi sanitare, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătăţii şi Familiei;
g)periodic, în cazul celor care lucrează în unităţi fără factori de risc, prin examene medicale diferenţiate în funcţie de vârstă, sex şi stare de sănătate, potrivit reglementărilor din contractele colective de muncă.
Costurile controlului de medicina muncii le suporta ANGAJATORUL asa cum se specifica in HG355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor

ART. 7
Angajatorii sunt obligaţi sa asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.


Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
lorelayold76, utilizator
Va multumesc pentru ajutor si pentru promptitudine.
As vrea sa stiu si eu care sunt analizele pe care un agajat trebuie sa le faca la angajare?

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)